Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD:s hopp om vågmästarroll stärks

Sverigedemokraternas vågmästarehopp stärks av de senaste opinionsmätningarna. Men både de borgerliga och de rödgröna har uteslutit allt samarbete med partiet.

Sverigedemokraternas (SD) partiledare Jimmie Åkesson räknar dock med att riksdagspartiernas hårda inställning kommer att mjukna om de senaste opinionsmätningarna också skulle bli valresultat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De vill inte ge upp regeringsmakten, det är det viktigaste för dem, säger Åkesson.

Han uppger att tongångarna varit liknande i Danmark och pekar på att höger-mittenregeringen numera samarbetar med invandringskritiska Dansk Folkeparti.

SD vill ha gehör för tre av sina hjärtefrågor i utbyte mot att stötta en minoritetsregering. Minskad invandring, mer pengar till pensionärerna och hårdare tag mot brottsligheten. Någon plan för hur SD ska agera om partiet hamnar i vågmästarställning säger sig dock inte Åkesson ha ännu.

Webb-paneler

I United Minds opinionsmätning, som publicerades i Aftonbladet på tisdagen, får SD 6,5 procent av rösterna. Regeringen får 45,9 och den rödgröna oppositionen landar på 45 procent. Till skillnad från andra opinionsinstitut använder sig United Minds inte av sedvanliga statistiskt representativa urval när det gör sina mätningar. I stället används webb-paneler med på förhand rekryterade personer som stämmer med befolkningen som helhet när det gäller sådant som kön, ålder och hemort. Men SD har i sommarens olika mätningar hamnat över riksdagens fyra procents-spärr och fått vågmästarställning i hälften av dem.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ser faror med oklara majoritetsförhållanden efter valet och hoppas att väljarna inte äventyrar politikens långsiktighet och stabilitet.

– Ett valutfall som leder till ett oklart parlamentariskt läge vore dåligt för Sverige, säger han.

Få önskar samarbete

Moderaternas linje är att det regeringsalternativ som får flest röster bör få bilda regering, även om det inte har majoritet i riksdagen. Alliansen kan i ett sådant läge tänka sig att bjuda in Miljöpartiet till samarbete, medan rödgröna skulle kunna tänka sig samarbete med Folkpartiet eller Centern. Men ingen av de tre partierna vill redan i dag säga att de är redo att gå över blockgränsen.

I en Sifo-undersökning som gjordes i december 2009 svarade lite fler än en av tio tillfrågade att de vill att en framtida regering samarbetar med Sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare i riksdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.