Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sd-nämndeman kvar efter Norgeuttalande

Sverigedemokraten Erik Hellsborn blir kvar som nämndeman vid förvaltningsrätten i Göteborg.

Det står klart sedan han kallats upp till lagmannen för att förklara ett av sina blogginlägg, där terrordådet i Norge skylldes på det mångkulturella samhället och dess företrädare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag kan inte dra slutsatsen att han är uppenbart olämplig för uppdraget, säger lagmannen Margareta Åberg, vid Förvaltningsrätten i Göteborg där en av landets tre migrationsdomstolar finns.

Mötet ägde rum i domstolens lokaler under tisdagseftermiddagen och enligt lagmannen ska Hellsborn ha meddelat att han även i fortsättningen kommer döma efter lagen och utan förutfattade meningar. Han ska också ha förklarat att om han på förhand insett vilken uppståndelse blogginlägget skulle väcka så hade han antingen inte skrivit det över huvudtaget eller i vart fall varit mer nyanserad i sina skrivningar.

Efter en knapp timmes samtal fattade lagmannen sitt beslut.

En nämndeman som visat sig uppenbart olämplig eller ansetts skada allmänhetens förtroende för rättsskipningen kan antingen stängas av eller entledigas efter beslut av domstolen. Beslutet ska föregås av ett samtal där nämndemannen får en möjlighet att bättra sig.

Regeln infördes 2006 och det finns sedan tidigare bara ett fall där en nämndeman hotats av entledigande, det skedde i Värmlands tingsrätt tidigare i år efter att en nämndeman gjort negativa uttalanden om homosexuella. Även den gången rörde det sig om en medlem i Sverigedemokraterna.

Tingsrätten valde att entlediga nämndemannen, men han fick tillbaka sitt uppdrag efter att överklagandenämnden upphävt tingsrättens beslut.

Erik Hellsborn har meddelat att han tillsvidare lagt sitt bloggande på hyllan och partiledningen har tagit avstånd från hans uttalande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.