Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD lika stort som V

Sverigedemokraterna har tagit sig över riksdagsspärren för första gången. I GP/Sifos novembermätning är SD lika stort som Vänsterpartiet.

5,8 procent av väljarna skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val till riksdagen i dag. Det är en uppgång med 1,1 procentenheter från oktober. Därmed har partiet statistiskt säker marginal ned till riksdagens fyrarprocentspärr. Det har aldrig tidigare hänt i GP/Sifos väljarbarometer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är den högsta skattningen för Sverigedemokraterna någonsin i en telefonundersökning, konstaterar Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Det är männen som drar upp partiets statistik. Och uppgången kommer efter Aftonbladets publicering av SD:s debattartikel, där islam och muslimer pekas ut som ett hot mot det svenska samhället.

Bland männen skulle hela 8,9 procent nu rösta på SD. I oktobermätningen hade SD stöd av 4,7 procent av männen.

Största stödet finns bland unga män. Bland män under 30 år är SD i dag Sveriges tredje största parti, enligt Sifo.

Totalsiffran dras ned av att kvinnorna vänder SD ryggen. Där har stödet minskat till 2,7 procent (från 4,7).

- Det är ett väldigt manligt dominerat parti. Det finns inga tecken på att könsobalansen jämnas ut, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Miljöpartiet är den andra stora vinnaren i den nya väljarbarometern. Partiet får 9,7 procent – det bästa resultatet någonsin för partiet i en mätning som gäller riksdagsvalet.

Det tredje anmärkningsvärda beskedet gäller Socialdemokraterna. På kort sikt vann S ingenting på den omfattande medieuppmärksamheten kring kongressen i månadsskiftet. Partiet har tappat 2,4 procentenheter från oktobermätningen. Det ligger inom felmarginalen, men bekräftar att partiets trend fortfarande ligger under resultatet i förlustvalet 2006.

S förlorar stort bland män. Efter kongressen har partiet nu bara stöd av 30,7 procent av männen. Andelen kvinnor ökade något.

- S-kongressen handlade väldigt mycket om intern kraftsamling och att ge Mona Sahlin ett starkt mandat inför valrörelsen. Hon gick stärkt ur kongressen, säger Marie Demker.

Henrik Oscarsson varnar också för att dra slutsatser om effekterna av S-kongressen:

- Effekterna syns inte så snabbt. Det tar ett tag innan det sipprar ned i opinionen. Uppmärksamhet i sig leder inte opinionsframgångar. Men framgången för Miljöpartiet kan bero på att väljarkåren fortfarande är osäker på vart Socialdemokraterna är på väg.

De två minsta partierna i den borgerliga regeringsalliansen fortsätter att leva farligt. Kristdemokraterna balanserar exakt på fyraprocentgränsen. Centerpartiet ligger en halv procentenhet högre. Båda är alltså mindre än Sverigedemokraterna.

I balansen mellan de två politiska blocken har det inte hänt så mycket. Den rödgröna oppositionen leder med cirka 300 000 röster. Så som väljaropinionen ser ut just nu skulle Sverigedemokraterna få en vågmästarposition i riksdagen.

- Det är intressant att de två motpolerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar. Det är två partier som står för väldigt olika saker, säger Marie Demker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.