Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD i våldtäktsutspel

Sverigedemokraterna har granskat 114 våldtäktsdomar förra året och funnit att 48 procent av gärningsmännen var utrikesfödda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är mindre än hälften av förra årets domar, säger Klara Hradilova Selin på Brottsförebyggande rådet.

Sverigedemokraterna har gått igenom 114 tingsrättsdomar från 2009 med domslut våldtäkt eller grov våldtäkt mot vuxna. 48 procent av våldtäktsmännen var utrikesfödda. 39,5 procent var utomeuropeiska invandrare. Det innebär en klar överrepresentation i den gruppen, som utgör 6,9 procent av befolkningen.

Enligt Sverigedemokraterna beror överrepresentationen bland annat på kulturella skillnader, att synen på våldtäkt och kvinnor varierar kraftigt mellan olika kulturer.

Men på Brå avfärdar man Sverigedemokraternas tillvägagångssätt.

-Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6 000 anmälda våldtäkter förra året. Forskning visar att svenska män har mycket lättare att klara sig undan fällande domar, säger Klara Hradilova Selin.

Brå avfärdar också påståendet om en särskild våldtäktsvåg i Sverige. SD framhåller att Sverige har störst andel anmälda våldtäkter i Europa.

Sådana jämförelser går inte att göra, enligt Brå. Sverige har en påtagligt vidare definition av vad som är våldtäkt. Gärningar som i andra länder registreras som sexualbrott eller ofredande, blir i Sverige våldtäkt.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker inte att det är oansvarigt av en politiker att dra slutsatser om invandrares brottslighet utifrån att ha granskat endast 114 dömda våldtäktsmän under ett år.

- Jag tycker att det är en rimlig avgränsning. Det bekräftar ju samma mönster i andra rapporterna som till exempel Brå har gjort och det bekräftar också mönster från delar av utlandet, säger han.

- Vår ambition är inte att vara vetenskapsmän, vi vill visa på ett mönster, vi vill väcka debatt och nu hoppas vi naturligtvis att Brå fortsätter att forska kring detta.

För att bekämpa våldtäkter vill SD kraftigt begränsa invandring från "kulturellt avlägsna" länder och skärpa kraven för att få medborgarskap med en prövotid på tio år då man inte får begå allvarliga brott. Upplysningskampanjer om kvinnors rättigheter ska riktas mot överrepresenterade grupper i brottsstatistiken. Partiet vill också skärpa straff för våldtäkter och satsa en miljard kronor årligen för att bygga bort riskmiljöer, till exempel med kameraövervakning och bättre belysning.