Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD håller kommundagar

Med starka opinionssiffror i ryggen håller Sverigedemokraterna i helgen kommun- och landstingskonferens i Västerås.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sammanlagt deltar omkring 350 av partiets lokalpolitiker i konferensen där kommunpolitiken ska avhandlas under lördagen och landstingspolitiken under söndagen.

Stärkt av den senaste tiden höga opinionssiffror för SD satte partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal upp målen för partiets kommunpolitiker. SD ska 2014 vara riksdagens tredje största parti och ha en vågmästarroll oavsett om Miljöpartiet väljer att stödja Socialdemokraterna eller den borgerliga alliansen. På längre sikt tror Åkesson att SD kan utmana S och M om regeringsmakten.

-Det kan låta överambitiöst. Vi fick 5,7 procent i senaste valet. Men jag tror stenhårt på den ambitionen, sade han.

Åkesson talade också om vikten av att höja taket för hur många väljare som kan tänka sig att rösta på SD. Han pekade på att var åttonde man röstar på SD, men bara var 20:e kvinna.

-Det håller inte om vi vill utmana regeringsmakten på längre sikt, sade Åkesson.

Under kommunkonferensen i Västerås presenteras partiets framtagna kommunikationsplan, vars syfte är att ändra bilden av partiet.

-Vi upplevs ofta som bittra, arga och missnöjda. Då drar man också till sig de som är bittra, arga och missnöjda, sade Åkesson.

I flera opinionsundersökningar den senaste tiden har partiet gått framåt, och enligt opinionsinstitutet Ipsos har SD ökat 2,7 procentenheter sedan i september och hamnar på 8,5 procent. Därmed är SD, enligt mätningen, tredje största parti.