Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD: Flera fack smått korrumperade

Aktiva sverigedemokrater får inte vara medlemmar i Vårdförbundet, säger fackordföranden Anna-Karin Eklund. Ledningen i många fack har blivit smått korrumperad politiskt, kontrar SD.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera fackförbund vill på olika sätt hålla SD-kandidater utanför verksamheten, skriver Dagens Nyheter.

Anna-Karin Eklund säger till TT att sverigedemokrater inte kan dela förbundets värdegrund.

-Att vara sjuksköterska eller barnmorska bygger på att värna människors rättigheter och lika värde, säger hon.

Eklund understryker att det handlar om aktiva sverigedemokrater.

Dan Holke, chefsjurist och vd på LO-TCO Rättsskydd, säger att man får tycka vad man vill, men inte aktivt agera i strid med fackets grundläggande värderingar och stadgar.

-Då är det grund för uteslutning, säger han.

En förtroendevald medlem i IF Metall har blivit invald i kommunfullmäktige för SD och nu ska hans medlemskap i förbundet prövas.

-Sverigedemokraternas idéer strider mot allt vi står för, men det går inte att kasta ut dem per automatik, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe till DN.

SKTF har tidigare gjort klart att en aktiv sverigedemokrat inte kan få förtroendeuppdrag i förbundet.

Akademikerförbundet SSR uteslöt en aktiv SD-medlem vid valet 2006. Medlemmar i SD utreds om en annan fackmedlem begär det och medlemskapet bedöms då från fall till fall.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, kan inte säkert uttala sig om det enskilda fallet med Vårdförbundet och sjuksköterskor, men säger att det i princip kan strida mot grundlagen att aktiva Sverigedemokrater inte får vara medlemmar.

-Vi får ibland motsvarande fråga: "Kan en advokat vara nazist och med i Advokatsamfundet". Och, ja, det kan han. Det är den andra sidan av demokratin att man har en religions-, yttrande- och åsiktsfrihet, säger hon.

TCO-ordföranden Sture Nordh vill inte uttala sig om hur de olika TCO-förbunden, som Vårdförbundet, agerar.

-Vad gäller uteslutande av medlemmar är det förbunden som bestämmer, säger han.

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och blivande riksdagsman, är kritisk.

-Det är svekfullt mot de löntagare som företräds av fackförbunden att de inte sätter deras intressen i första hand utan egna politiska intressen.

TT: Varför tror du att de resonerar som de gör?

-För att ledningen i många fackförbund har blivit smått korrumperad politiskt genom alltför många år i samröre med socialdemokratin.

TT: Ni i SD utesluter ju ibland personer som ni inte tycker delar er värdegrund, kan inte ett fackförbund resonera likadant gentemot er?

-Fast vi är ett politiskt parti. Våra intressen är att förändra samhället efter vissa politiska idéer, medan syftet med fackförbunden är att värna löntagarnas intressen på arbetsmarknaden.

Den som utesluts ur ett fackförbund kan driva frågan rättsligt, ofta via ett skiljedomsförfarande.