SD fick miljoner i privata bidrag

ANNONS
|

Av de nära två miljonerna fanns det bidrag som översteg 20 000 kronor, men SD vill inte redovisa det/dem med namn. Under 2011 och 2012 fick SD inga enskilda bidrag över det beloppet.

Övriga riksdagspartier ska numera redovisa bidrag över 20 000.

Den redovisning som SD lämnat för de tre senaste åren till organisationen Transparency International (TI), och som SD också har delgivit TT, är inte helt jämförbar med de sju övriga riksdagspartiernas mall för redovisning av intäkter.

De sju har en frivillig överenskommelse om att redovisa intäkter, en överenskommelse som ändrats och byggts på flera gånger. Så sent som 2011 backade Moderaterna från sitt motstånd mot att lagstifta om redovisning av bidrag till partierna och partiet har också öppnat för att redovisa bidrag på mer än 20 000 kronor från privatpersoner.

ANNONS

Regeringen förbereder för närvarande ett lagförslag som ska skickas ut på remiss senare i vår och planen är att en lag ska vara på plats under 2014.

Valåret 2010 fick Moderaterna 7 miljoner i privata bidrag, Socialdemokraterna 3,1 miljoner och Sverigedemokraterna knappt 2 miljoner (1 955 000).

Närmast därefter kom Kristdemokraterna med 1,2 miljoner, Miljöpartiet med 364 000, Vänsterpartiet 195 000 och Centerpartiet 10 000 kronor.

Som andel av de totala intäkterna vägde de privata bidragen tungt för SD.

Året efter valet sjönk SD:s privata bidrag till 156 000 och för 2012 blev de 620 000 kronor.

Sverigedemokraterna motsätter sig en lagstiftning som säger att privata bidrag som överstiger 20 000 kronor måste redovisas med namn. Partiet hänvisar dels till valhemligheten, dels till bidragsgivares säkerhet.

-De spelar upp säkerhetsfrågan, men det är ju många i samhället som är hotade, säger Ann Wilkens, ordförande för Transparency International i Sverige, som inte tycker att valhemligheten heller är ett giltigt argument.

TI noterar dock på sin hemsida att en större andel Sverigedemokrater än aktiva i andra partier känner sig hotade, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Ann Wilkens tycker att det är värt att uppmärksamma att de privata bidragen till Sverigedemokraterna valåret 2010 var en så stor del i förhållande till de övriga intäkterna för partiet, omkring en sjättedel av de totala redovisade intäkterna. I och med att SD:s partistöd från staten ökar kommer andelen att minska.

ANNONS

TI hoppas att regeringen verkligen håller tidtabellen så att en lag för redovisning av partibidrag finns på plats 2014, men det har gått långsamt hittills, anser organisationen.

-Regeringen har inte varit särskilt på alerten, det är ju bara Schweiz, Malta och San Marino i Europa som saknar lagstiftning, säger Ann Wilkens.

ANNONS