Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD: Ekeroth tar time out

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth tar time out efter det uppmärksammade rasistbråket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Expressen publicerade i dag nya filmklipp från bråket, som visar hur SD-männen beväpnar sig med järnrör.

Tidningen publicerar på sin sajt nya klipp från filmen som tvingade SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist att avgå i går. Här visas hur Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran, bland annat sträcker hon fram handen mot mobilen och säger "Släpp den där".

Ekeroth svarar då: "Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!"

Senare filmar Ekeroth hur han själv, Erik Almqvist och SD-riksdagsmannen Christian Westling beväpnar sig med järnrör när de lämnat platsen där de varit i bråk med en kraftigt berusad man. När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem.

Filmen ska enligt flera medier ha varit känd av partitoppen. Partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder kände till hela innehållet i filmen, skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter, med hänvisning till en icke namngiven källa nära partiledningen.

Jimmie Åkesson förnekade i går att han sett hela filmen, där Almqvist gör rasistiska uttalanden.

En del av bråket på Kungsgatan bestod i en dispyt mellan ståuppkomikern Soran Ismail och SD-politikern Erik Almqvist. Nu kommenterar Ismail händelsen på Expressens debattsida.

"Att Erik sa 'blattelover' och 'babbe' bleknar för mig i jämförelse med att han sa: 'Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land'. Det är dessa åsikter som är problemet", skriver Ismail.