Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD bytte etikett efter röstkaos

Det blev ingen återremiss av SD:s principprogram. Fyra av fem ombud röstade för att partiet ska ha socialkonservativ som etikett.

Röstkort hade delats ut till personer som inte skulle ha det och de kunde inte användas när Sverigedemokraterna skulle rösta om nya principprogrammet

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Någon försöksvotering bland de 159 röstberättigade gick inte att genomföra och istället fick alla närvarande som ansåg sig ha rösträtt skanna sitt deltagarkort i en särskild skanningsstation för att rösta.

Sedan skulle alla ombud hämta nya röstkort inför omröstningen av det nya principprogrammet.

Efter två timmars administrativt strul röstade 115 av de 159 ombuden mot en återremiss och sedan ungefär lika många för det nya principprogrammet.

Sverigedemokraternas partiledning fick under debatten på morgonen stark kritik för arbetet med det nya principprogrammet, som började diskuteras på lördagsmorgonen.

Trots oenigheten pågick debatten bara en och en halv timme, men omröstningen försenades ytterligare två timmar på grund av röstkortsstrulet.

Under röstkortsarbetet var partiledaren Jimmie Åkesson självsäker och trodde på en stor majoritet för bifall till principprogrammet, trots att debatten före innehöll mycket kritik mot partiledningens linje.

- Det var synd att inte röstkorten kunde visa det stora stöd vi har. Jag hoppas jag inte sagt för mycket nu.

Mikael Jansson, från Göteborg, en av två riksdagsledamöter som krävde återremiss, hoppades på att få stöd för det.

- Det här är en ny fråga för många och därför finns det en påverkansmån med debatten.

Motståndet var inte så stort som Jansson trodde och inte så litet som Åkesson hoppats på.

Till slut var det 40 personer, en fjärdedel av ombuden, som i en sluten omröstning ville ha återremiss och en bättre diskussion inom partiet före beslut.

Bara 28 röstade sedan öppet emot programmet.

Kritk före beslutet

Dåligt förberett, för kort remisstid, dålig förankring.

Flera sverigedemokrater från Göteborg äntrade på lördagsmorgonen talarstolen i Eriksbergshallen, för att visa sitt missnöje med hur partiledningen tagit fram det nya principprogrammet där man byter etikett på partiet från nationalistiskt till socialkonservativt.

Partiledare Jimmie Åkeson beskrev principprogrammet som en logisk konsekvens av flera års arbete där man nu befäster sin position som vågmästare i riksdagen.

- Jag tycker partiledningen borde åkt ut i landet och förklarat vad som skiljer det gamla från det nya. Ledningen har inte varit i Göteborg, sade ombudet Staffan Lewinsson.

Kritikerna, som till stor del kom från Göteborg och Västsverige, menade att väljarna valt in ett nationalistiskt parti i riksdagen. Då kan man inte ändra begreppet ett år senare.

"För dåligt förberett"

- Detta är för dåligt förberett. Att ta fram ett principprogram är inget enmansarbete. Det är inte värdigt ett riksdagsparti, sade Patrik Ehn och rev ner ganska stora applåder.

Göteborgarna krävde återremiss för att få en diskussion i partiet, vilket även stöddes av partistyrelseledamoten David Lång.

Söder röt ifrån

Mikael Jansson oroades över att socialkonservatismen kan inrymma både ett nationalistiskt och globalt perspektiv och att den nya etiketten kunde ge en glidning åt ett mer globalt tänkande.

Björn Söder, partisekreterare, röt till och kunde inte förstå att någon kunde säga att nationalismen tonas ner i det nya principprogrammet.

- Att säga det är att lägga ut dimridåer och sprida en felaktig bild för att man inte gillar småsaker i principprogrammet, sade Söder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.