Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Schultz ska granska affären

Statsåklagare Nils-Eric Schultz fick i onsdags ta del av material om trappnosbytet i Majorna och Kungsladugård. Nu har han beslutat att affären ska granskas.

– Bara genom att titta på fakturorna, och genom vilka namn som förekommer på dem, finns det fog för oss att gå igenom det material som vi sett, säger han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rör det sig om överfakturering?

– Det är svårt dra några direkta slutsatser, men det kan finnas substans i det. Jag ser att det är väldigt jämna belopp över lag.

Vet du vad som faktiskt har utförts?

– Nej, det tycks inte finnas några skriftliga beställningar från Familjebostäders projektledare till Allbäck bygg trots att det rör miljonbelopp. Jag vet inte heller om det gjorts någon slutbesiktning.

Vad händer nu?

– Familjebostäder ska plocka fram den dokumentation de har till ett möte som vi ska ha nästa vecka. Det är bland annat projektnummer och vilka fastigheter som det gäller.

Varför är handlingarna i ärendet nu sekretessbelagda?

– Det finns ett övervägande om Familjebostäder ska göra en anmälan. Vi ska nu göra en bedömning om det finns anledning att anta att brott har begåtts och en formell förundersökning ska inledas.

En hantverkare säger att stora delar av trappnosfakturorna gäller kostnader för privata jobb. Vad säger du om det?

– Vi har sett liknande i andra utredningar. Fakturor som gällt ett visst jobb har använts för att dölja att privata jobb bekostats av de kommunala bolagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.