Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lotta Schelin har av GP:s Mattias Balkander blivit utsedd till Göteborgs bästa damfotbollsspelare.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Schelin: Rätt schyssta spelare på listan

Ännu en succésäsong i Lyon är avslutad och ännu ett VM står för dörren. Lotta Schelin är mitt uppe i karriären, men redan bäst genom tiderna. – Oj, det var som tusan. Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Schelin gjorde 33 mål på 22 matcher för sitt Lyon, och var därmed ligans bäste målskytt för tredje gången på fyra år. Ingen har gjort fler mål i svenska landslaget och ingen annan har vunnit Diamantbollen så många gånger som Schelin: fem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så det här med utmärkelser är inget nytt för 31-åringen. Ändå blir hon lätt chockad över att utses till stans bäste genom tiderna.

– Det låter helt galet, haha. Det är ju rätt schyssta spelare på listan, särskilt med tanke på att även de utländska som varit i Göteborg är med.

Mattias Balkander beskriver dig som en "unik blandning av spelförståelse, extrem snabbhet, känsla för mål och en varm personlighet".

– Ja, vad ska man säga. Det är väldigt fina ord och jag kan bara vara stolt och nöjd och tacksam att folk uppskattar det jag gör. Det här är väldigt kul – men det är ju inte slut än.

Nej, det är ju inte det. Närmast väntar alltså ett VM-slutspel i Kanada. Det blir Schelins nionde stora mästerskap och med bara några veckor till VM-premiären mot Nigeria är det där hennes fokus ligger nu.

– Ja, och helt ärligt så tittar jag mest framåt. Jag har ju haft en lång karriär med målrekord och sådant, så det är klart att jag förstår att jag uppnått mycket, men jag har hela tiden nya mål som jag sätter upp. Jag tänker inte så mycket på det som varit, men det ger mig en trygghet som jag bär med mig.

Tvåan på listan, Pia Sundhage, är numera Schelins coach i landslaget och det är just de två som har blivit symbolen för den här upplagan av Blågult. De starkast lysande stjärnorna, damfotbollens viktigaste ambassadörer.

– Det är väldigt smickrande på många sätt att folk ser det så, men jag känner mig verkligen som en del av laget. Hur andra upplever en kan man inte styra, jag kan bara försöka vara mig själv, säger Schelin.

Vad har du lärt dig av Sundhage?

– Det är ju jättemycket. Framför allt hennes sätt att vara, prestigelösheten hon utstrålar. Och hennes erfarenhet har jag en jätterespekt för. Hon betyder mycket för svensk fotboll och även när hon inte är förbundskapten längre så kommer hon alltid att ha en central roll.

Och när kommer du hem och spelar för GFC igen?

– Jag har en vision om att göra det någon dag, komma hem och göra en säsong. Om det blir snart eller längre fram får vi se men det hade varit fint att avsluta min karriär i Göteborg och så att säga stänga igen butiken.

Men först väntar VM, som sagt. Med ett landslag som svajat i försvaret, bytt spelsystem och drabbats av skador. Ingen optimal uppladdning, men Schelin känner ingen stress.

– Det finns ju en anledning till att man talar om ruin som något positivt. Jag vet hur ett mästerskap funkar och känner faktiskt ett väldigt stort lugn. Jag vet att vi alla vet vad som krävs, och om vi bara gör allt vi kan förberedelsemässigt så kan vi glida på det. Sedan är det bara att hoppas på det bästa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.