Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnar Persson vill se att kommunen går in och stöttar LSK så att Skarsjövallen uppfyller fotbollförbundets samtliga krav. På så sätt har man en godkänd elitarena även under tiden som Rimnersvallen byggs om. Bild: Edvin Bergström

Satsa på Skarsjövallen när Rimnersvallen rustas upp

Hur blir det med elitarenan i Uddevalla kommun? Den frågan har Bohusläns fotbollförbund ställt till Uddevalla kommun. BFF:s fråga, som utgår från en studie som belyser det nära sambandet mellan bredd- och elitidrott och dess samhällsnytta, gäller specifikt en godkänd elitarena för fotboll i Uddevalla kommun. Här följer några reflexioner med anledning av den öppna frågan i Bohusläningen.

LÄS MER: Fotbollförbundet kräver Uddevalla på besked om elitarena

Kommunalrådet Ingemar Samuelsson för, som jag tycker, ett intressant och positivt resonemang som svar på frågan. Kommunalrådet ger ett klart och entydigt svar, att när kommunens arenor nu ska rustas upp så ska de vara anpassade för elitidrott. Med referens till nödvändig upprustning av Rimnersvallen för att på sikt kunna arrangera nationella friidrottsmästerskap, är beskedet att det i dag finns avdelade medel för läktarutbyggnad men att Rimnersvallen behöver en allmän uppgradering. Ett projekt som kommunalrådet har ambitionen ska bli klart om tre år och då ska den även vara godkänd för elitfotboll. Jag tycker det är helt riktigt att satsa på Rimnersvallen som elitarena även för elitfotboll.

Särskilt att notera Uddevalla elitidrotts stora upptagningsområde för olika elitidrottare med släkt och vänner och ett publikt attraktionsområde i hela västra Götaland. Ett nog så viktigt konstaterande och en bra marknadsföring av Uddevalla kommun.

LÄS MER: Hellre en renovering nu än när vi har kniven mot strupen

Skarsjövallen uppfyller fotbollförbundets krav på en godkänd arena för elitfotboll. Ja, inte riktigt, utan som det kan läsas i media så behöver området i anslutning till gästsupportrarnas uppehållsplatser asfalteras för att minska risken för huliganverksamhet med stenkastning. En åtgärd som sägs uppgå till 300 000 kronor.

I väntan på att upprustningen av Rimnersvallen blir av, som tar minst tre år enligt kommunalrådet för att bli helt färdigutbyggd och godkänd, måste elitfotbollssatsningen få fortgå. Något annat vore förödande. Därför bör kommunen säkerställa att pågående mångårig elitfotbollssatsning för ungdom, damer och herrar i Ljungskile med i dag "nästan godkänd" elitarena få fortgå utan avbrott.

Man kan ana att corona pandemin med uteblivna publikintäkter tagit hårt på LSK:s ekonomi, som i dag vad jag förstår huvudsakligen bestrids med sponsring och privata medel samt ideellt arbete. För att få möjlighet till vissa publikintäkter, måste asfalteringen vara genomförd före den 15 oktober, eljest kommer återstående hemmamatcher i superettan flyttas utanför kommunen eller spelas helt utan publik.

LÄS MER: Parkeringar stängs av på Rimnersområdet

Förhoppningen är att kommunalrådets ambitioner att satsa på Rimnersvallen för elitidrott med elitfotboll nu får med sig övriga politiker och kommer till stånd. Att den av Svenska fotbollförbundet anbefallda asfalteringen av de påpekade ytorna samt underhållet av Skarsjövallens fotbollsarena under upprustningen av Rimnersvallen får nödvändig kommunal stöttning.

Därmed säkerställs att Uddevalla kommun har en intakt och godkänd arena för elitfotboll i dag och de närmaste åren. Man får som bonus en reservarena på elitnivå när kommunens kommande fotbollselitlag kan behöva flera godkända arenor för träning och matcher och när Rimnersvallen är upptagen för annan elitidrott.

Gunnar Persson

Kastet, Orust

LÄS MER: En elitarena i en stad utan elitlag