Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sarkozy kräver Libyensanktioner

Frankrikes president Nicolas Sarkozy anser att EU ska införa "snabba och konkreta" sanktioner mot Libyen och avbryta ekonomiska relationer till landet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Alla som är iblandade i det pågående våldet måste få veta att de får bära ansvaret för sina handlingar, sade Sarkozy på ett regeringsmöte i Paris enligt AFP. -Dessa åtgärder gäller främst möjligheten att ställa dem inför rätta, att förbjuda dem att beträda EU:s mark, och att övervaka finansiella rörelser.

FN:s råd för mänskliga rättigheter kommer på begäran av EU att hålla ett extrainsatt möte på fredag med anledning av läget i Libyen. Det meddelar en företrädare i dag.

Så många som 1 000 människor kan ha dödats i den libyska regimens attacker mot demonstranter, säger Italiens utrikesminister Franco Frattini.

-Vi har ingen komplett information om antalet människor som har dött. Men vi anser att bedömningar om cirka 1 000 är trovärdiga, sade han på en presskonferens i Rom enligt Reuters.

"Fruktansvärt", twittrar utrikesminister Carl Bildt i en snabb kommentar till uppgiften.

Frattini bekräftade också att regionen Cyrenaika, Libyens östra halva, inte längre står under regimens kontroll.

I en intervju med Corriere della Sera sade Frattini att han befarar en massflykt av "bibliska proportioner" från Libyen om Gaddafi faller. Han räknar med upp till 300 000 migranter.

Från östra Libyen rapporterar Reuters om hur folk på landsbygden och i småstäder arbetar som vanligt, dricker kaffe och samtalar. I småstaden al-Izziyat syns varken polis eller militärer.

I Tobruk säger militärer i uniform i sin tur att de inte längre stöder Gaddafi och att den östra delen av landet inte längre är "i ledarens händer".

Den brittiska tidningen The Times sade att den har bildbevis på att tunga vapen använts mot demonstranter i Libyen. Bilder på svårt sargade kroppar utgör "obestridliga bevis" för att tungt artilleri använts, sade tidningens redaktör Martin Fletcher.

Bilderna uppges vara tagna på ett sjukhus i Benghazi i östra Libyen. Staden intogs av regimkritiska grupper under blodiga strider i måndags.

I Benghazi håller mediciner på att ta slut och operationssalarna räcker inte till för att ta emot alla dem som sårats i strider med säkerhetsstyrkorna, sade en libysk aktivist i telefon till den bulgariska veckotidningen Capital.

Han uppgav att över 300 människor i staden dödats och över 1 000 skadats i striderna.

TT har dock fått rapporter från Benghazi att läget i staden nu stabiliserats.

-Situationen just nu är väldigt bra. Allt är lugnt. Det finns inte längre några Gaddafi-trupper kvar, inga problem. Folket kontrollerar hela östern från den egyptiska gränsen, hävdar en man på telefon från Benghazi.

TT: Hur har ni det med mat, vatten, elektricitet?

-Ja, ja, ja. Allt är väl, förutom kommunikationerna. Internet är fortfarande dåligt och vi kan inte ringa våra släktingar i till exempel Tunisien och Storbritannien. Vi kan bara ringa lokalt, inte internationellt.

Alla hamnar och hamnterminaler är tillfälligt stängda i Libyen på grund av oroligheterna, uppger franska transportjätten CGA CGM i ett uttalande, enligt AFP.