Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sarkozy: Ett steg i taget

Palestinierna bör få observatörsstatus i FN på vägen mot fullt medlemskap, sade den franske presidenten Nicolas Sarkozy i generalförsamlingen. Det skulle lösa ett dödläge som "bara gynnar extremister", sade han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sarkozy sade också att fredssamtal bör inledas inom en månad och vara avslutade före årets slut.

-Måste vi utesluta en etapp? Varför inte erbjuda Palestina status av FN-observatör? Det skulle vara ett viktigt steg framåt, sade Sarkozy i sitt tal i generalförsamlingen. -Viktigast av allt. Det skulle betyda att lämna ett låst läge som bara gynnar extremister. Vi skulle återge hopp med att markera framsteg på väg mot den slutliga statusen.

En uppgradering i FN innebär att palestinierna får tillträde till internationella organisationer som Världshälsoorganisationen WHO och kanske Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Enligt det franska förslaget uppmanas palestinierna att inte inleda processer i ICC så länge fredssamtalen pågår.

Observatörsstatus kräver endast enkel majoritet i generalförsamlingen där vetorätt saknas, till skillnad från säkerhetsrådet.

I säkerhetsrådet är hittills fem länder redo att rösta ja till palestinskt FN-medlemskap: Brasilien, Kina, Libanon, Ryssland och Sydafrika. Colombia kommer att lägga ned sin röst.

Åtta länder har ännu inte bestämt sig: Bosnien-Hercegovina, Storbritannien, Frankrike, Gabon, Tyskland, Indien, Nigeria, och Portugal.

USA, ett av rådets fem permanenta medlemsländer, är redo lägga in veto om nio länder ställer sig bakom palestinierna.

Omkring 1 000 palestinier samlades i dag i Ramallah på Västbanken för att protestera mot Barack Obamas tal i FN. Demonstranterna bar plakat som hånade USA och talet, i vilket Obama upprepade sitt motstånd mot att palestinierna nu ansöker om fullvärdigt medlemskap i FN.