Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sarah Britz: "Hat och hot hör inte hemma i en civilisation"

"Du har blod på dina händer Sarah, din dåliga, oärliga människa". Vad jag gjort? Bara skött mitt jobb.

Mellandagsledig satt jag framför den öppna elden, med boken i knät, men skummade i stället igenom jobbmejlen i telefonen.

Ett kom från en kollega, där det stod "skrämmande" i ämnesraden med en länk till Flashback där en lista över "Sveriges hundra farligaste kvinnor" poppade upp. Men varför skulle jag läsa? Då såg jag mitt namn.

Bland dem finns kvinnliga forskare, politiker, poliser, journalister och brottslingar i en salig blandning. Gemensamt för oss är att vi hatar män, framför allt svenska män, påstås det. Några av oss är tyckare och journalister som skrivit om jämställdhet och brott.

Ofta får jag mejl om att jag är en hycklare och att jag är rasist - jag är nämligen svenskfientlig eftersom jag inte "vågar skriva sanningen om invandrare" vilket i mejlarnas huvuden betyder att vi alltid ska ange etnisk tillhörighet som om det predestinerade och förklarande alla handlingar och beteenden.

Gör vi inte det - ja, då mörkar vi och skyddar gärningsmännen.

Agerar svenskfientligt.

För en vecka sedan skrev författaren Katarina Mazetti en krönika i Ica-Kuriren. Den handlade om det politiska partiet SD och problemet att definiera svenskhet. Det var en bra krönika, med tydliga åsikter.

Efter hot tvingades kommentarfältet att stänga ned, men hennes adress och telefonnummer hann läggas ut innan. Under natten söktes hon upp av någon som bankade på dörren och fönstren. På nätet kallas hon "en rundlagd dumknullad batikhäxa".

Åsa Lindeborg lever under dödshot efter Aftonbladets granskning av extremsajterna på nätet. Även hennes adress lades ut. På sajterna skrivs det "Din äckliga lilla fitta hoppas en kongoneger våldtar och mördar dig omgående."

I onsdagens Metro skriver krönikören Lisa Magnusson om responsen efter hennes förra krönika, att hon "borde halshuggas som en varning till sina meningsfränder". Hon menar att det visst finns hot mot det svenska, men det handlar inte om hudfärg eller religion.

Det handlar om alla som motarbetar mänskliga rättigheter som yttrandefrihet, ickevåld och kvinnors lika värde.

Vi är kvinnor som gör vårt jobb. Granskar, diskuterar, har olika åsikter.

Hat och hot hör inte hemma i en civilisation, det leder ingenstans.

Framför allt inte till kvinnors tystnad.

Fotnot:

Läs gärna: www.sjf.se/yrkesfragor/etik/spelregler-for-press-radio-och-tv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.