Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sanders stöttar Clinton

Ingen är så omhuldad som Bernie Sanders. Demokraterna närmast kramar ihjäl Hillary Clintons förre utmanare. Men Sanders tar det lugnt. Han är mest angelägen om att hans frågor får utrymme.

Bernie Sanders var den omöjlige presidentkandidaten när primärvalen inleddes. En 74-årig oberoende socialist som suttit i senaten för Vermont sedan 2007. Men årets presidentval blev arenan för otippade outsiders. Donald Trump segrade bland sjutton republikanska kandidater. Sanders gav Hillary Clinton en tuff match och visade att den promenadseger som många tippat för henne under primärvalen inte kunde infrias.
Tvärtom blev det en strid på kniven in i det sista och Bernie Sanders lovade sina jublande sympatisörer att han skulle komma till demokraternas konvent och slåss för sina värderingar. Baktanken var att Hillarys stöd kanske skulle erodera. Men Bernie Sanders vek ned sig före konventet. Nu lovar han att stödja henne och uppmanar sina väljare att göra det samma.

Bernie Sanders fick sammanlagt omkring tolv miljoner röster under primärvalen. Det är en imponerande väljargrupp som måste komma ombord om Hillary Clinton skall segra. Bernieväljarna står till vänster i politiken och är delvis de samma som stödde Barack Obama i valet 2008 då Hillary Clinton förlorade den interna demokratiska uppgörelsen. I år kan unga och radikala nya väljare besluta sig för att stanna hemma.

Det är inte en enkel övergång från Bernie till Hillary. I Bernielägret finns en stark ovilja mot Hillary på samma sätt som det fanns bland Obamas anhängare 2008. Det är inte Hillary Clintons fördelar som i första hand skall framhävas utan faran att Donald Trump har möjlighet att segra.

Konventets uppgift är nu att se till att så många av Bernie Sanders hjärtefrågor som möjligt finns med i partiplattformen. Hillary Clinton har redan lagt in en rad i sitt valmanifest . Det gäller höjd minimilön, sänkta avgifter på universiteten och en tuffare attityd mot spekulanter på Wall Street.

Bernie Sanders förväntas också att förstärka sitt stöd ytterligare för Clinton för att på det sättet underminera Donald Trumps strategi att sammankoppla sin egen Hillarykritik med Sanders tidigare. Bernie Sanders utmålade ju under primärvalen Hillary Clinton som en del av Wall Street och Trump brukar citera Sanders gamla uttalanden.

Det är en vågmästarroll som Bernie Sanders intar på konventet. Å ena sidan måste han fortfarande vara en stark förespråkare för de idéer som gjorde honom till en vänsterikon under primärvalen. Å andra sidan skall han visa upp sig som en enande och ansvarsfull politiker som skall fortsätta sitt jobb i senaten.  Han vill inte riskera att anklagas för att vara mannen som raserade den första kvinnliga presidentkandidatens möjlighet att vinna och som möjliggjorde Donald Trumps intåg i Vita huset.

- Vi älskar dig, ropade de noga utvalda åhörarna när Bernie Sanders tillkännagav att han ställer upp för Hillary Clinton.
Hillary log och applåderade.