Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sambon låter henne hållas

Hon önskar sig en vit jul, ljus överallt och doften av nybakade lussekatter. För vegetarianen och nyblivna bloggaren Therése Lantz pågår julmyset hela december.

- Många tycker julen är stressig men för mig är det väldigt lugnt. Det är hög mysfaktor på alltihop, säger hon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Redan dagarna innan första advent har stearinljus, ljusslingor och lyktor plockats fram hemma hos Therése Lantz i den välordnade lägenheten på centrala Hisingen. Här spirar julkänslorna från mitten av november och framåt.

- Det blir mycket julmusik, julmarknader, julpyssel, det blir jul på Liseberg och några julkonserter. Jag ska baka lussekatter och mysa.

Jul, jul, jul alltså.

- Men jag tar det lugnt. Jag har redan handlat alla julklappar. Jag ser till att göra det i tid så att jag bara kan njuta av den här tiden.

Hon är uppväxt i en familj som alltid älskat julen och hennes bror delar hennes intresse. Med ett flin påpekar Therése hur både hon och hennes mamma har tur att ha sambos som låter de hållas.

I år har hon dessutom startat en blogg om julen för att kunna dela med sig av sin entusiasm. Det blev en överraskande upplevelse för henne.

- Jag visste inte ens om att det existerade julbloggar. Det öppnade sig en ny värld. Jag blev jätteförvånad. Det har varit bra respons från läsarna, man får många med en gång och det är kul att det finns andra med liknande intresse, berättar Therése Lantz.

Hon kommer att försöka jobba lite mindre under december för att hinna med allt mys. Musik och film med julkänsla är några av hennes knep för att komma i rätt stämning. Det ska också dofta.

- Baka lussekatter och pepparkakor!, uppmanar hon.

För henne är det viktigt att inte kliva i den klassiska stressfällan. Då gäller planering inför helgerna. Att handla klapparna på nätet i stället för att jaga i butiker är ett tips hon har till andra.

- Det är viktigt att sitta ner varje dag och till exempel dricka lite glögg eller äta en klementin, kanske. Att njuta av de små stunderna, och försöka se till att man är avslappnad på julafton.

Överhuvudtaget ogillar hon köphysterin som omgärdar julen. Therése Lantz tycker att det räcker med en klapp per person. Att ge välgörenhet är ett annat sätt att komma bort från det kommersiella.

- Mer än hälften av mina julklappar kommer från Unicef, WWF och sådant. Faktums almanacka är ett annat tips. Då kan man stödja en hemlös att få en bättre jul.

Som vegetarian bryter hon kanske mot bilden av en sann julälskare. Själv ser hon inget problem med det. Tofu, sojabullar till rödbetssalladen och griljerad kålrot – julrot – i stället för skinkan är centrala och naturliga delar på hennes julbord.

- För mig och min bror är tofupaj väldigt juligt och viktigt. Så vårt julbord skiljer sig mycket. Många tycker att det är konstigt men det går att äta gott ändå.

Allra viktigast är vörtbrödet.

Therése Lantz gillar Göteborg i jultid med alla marknader och upplysta små torg, trots att det ibland är mer slask än snö. I år är första gången hon firar på plats och det är även premiär för gran i hemmet.

Katterna Glenn och Folke kommer så klart också få ta del av julandan.

- De brukar pyntas upp. Jag har en bild på Glenn med rött glitter där han ser riktigt sur ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.