Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samarbetet vässas genom egen musikal

När Kvarnbyskolans elever gör musikal skapas musik och rytm med en basketboll, en triangel och en kulram.

På tisdag har eleverna i skolans musikklass premiär för den egenskrivna musikalen "Jakten på de försvunna tonerna". När GP kommer på besök till Mölndalsskolan läggs all kraft på att få till en duell mellan diverse slagverk, tvättbräda, kulram och en basketboll.
– Jaa, det är bra, ropar musikläraren Per Löfdahl uppmuntrande.

I över tio års tid har eleverna i årskurs 8 skapat, skrivit och framträtt med en musikal för kommunens lågstadieelever. För årets gäng startade arbetet i höstas med att olika grupper fick spåna fram synopsis. Det bästa röstades fram varpå en särskild manusgrupp fick i uppdrag att skriva fram en historia med dialog. De övriga fick jobba med att hitta musik och förbereda dans. Sedan januari har alla arbetat med själva framförandet.
– Det en enda gigantisk samarbetsövning och ett tillfälle att verkligen jobba med elevdelaktighet. Det gäller att få ihop alla bitar i den här processen, säger Per Löfdahl.

Och genom ett intensivt repande hoppas eleverna att allt ska vara klart inför de sammanlagt tio föreställningarna som spelas i Mölndals kulturskolas lokaler på tisdag, onsdag och torsdag. Skolföreställningarna är sedan länge utsålda och i stort sett alla biljetter är slut även till de avslutande föreställningarna för allmänheten på torsdag, klockan 17 och 19.
– Det är lite nervöst eftersom alla inte kan sina repliker än, säger Jon Odlöw.
– Men våra lärare säger att det kommer gå bra. Jag tycker det ska bli kul, säger Philip Svensson.

Själva historien handlar om fyra barn som kommer till en ny värld, Miztopia, där den elake kungen har tagit alla toner till fånga.
– Kungen är väldigt självisk. Han tycker själv att han sjunger bäst och tillåter inte någon annan att sjunga eller spela, säger Therese Krumkühler.
Eleverna har skrivit alla texter själva och även viss musik, men blandar upp med kända låtar som exempelvis "Apans sång" från Djungelboken och The Jacksons "Blame it on the boogie". Och alla uppträder, sjunger, spelar och dansar.
– Många av oss har verkligen fått testa på nya saker, säger Lovisa Lago.
– Jag har alltid tyckt att det varit pinsamt att säga repliker, men det tycker jag inte längre, säger Ebba Gustafsson.
– Jag tycker det känns jättekul att göra teater, sjunga och spela på en och samma gång, säger Julia Lundqvist.