En misstänkt storlangare i Kungsbacka åtalas efter att ha sålt stora mängder alkohol till unga. Arkivbild: Fredrik Magnusson
En misstänkt storlangare i Kungsbacka åtalas efter att ha sålt stora mängder alkohol till unga. Arkivbild: Fredrik Magnusson

Sålde stora mängder alkohol till unga – åtalas

ANNONS

Efter tips om den omfattande försäljningen spanade polisen utanför mannens bostad strax före påsk i år och upptäckte då en strid ström av besökare. När kunderna lämnade fastigheten stoppades de och förhördes. De berättade om inköp som ofta skett regelbundet i flera års tid. Ett par av kunderna var så unga som 17 år.

Vid husrannsakan visade sig containern vara inredd med el och hyllor. Flak och boxar med öl, cider och vin stod staplade från golv till tak. I mannens bostad hittades flera plånböcker fulla med sedlar, sammanlagt över 40 000 kronor, enligt utredningen.

ANNONS

Mannen åtalas nu misstänkt för grov olovlig försäljning av alkohol och olovligt innehav av alkohol. Brottet bedöms som grovt på grund av omfattningen och att försäljningen i hög grad skett till ungdomar. Han beräknas ha sålt 22 400 liter starköl/cider/alkoholläsk, 224 boxar vin och 1 120 liter sprit under perioden 1 januari 2014 till 24 mars i år. Vinsten beräknas till 208 600 kronor, pengar som han använt för att dryga ut sin sjukersättning.

Mannen har erkänt, men nekar till att brottet skulle vara grovt eftersom han såvitt han vet inte sålt alkohol till någon under 18 år.

Enligt mannen kan försäljningen ha pågått så länge som från 2010 eller 2011. Först åkte han själv till Tyskland och handlade men de senaste åren ska en person, "ölmannen", ha levererat alkohol regelbundet. Polisen har dock inte kunnat hitta några spår som leder till leverantören, berättar kommissarie Peter Schroeder som lett utredningen och är nöjd med att mannen avslöjats.

– En leverantör är borta - men frågan är hur många fler det finns, säger han luttrat.

ANNONS