Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saknar rubrik

TV: Hon handlade en lott mest på skämt och blev Bingolottos första miljonär vid Lyckohjulet. - Det är inte pengarna som är det bästa. Det är hela upplevelsen, säger Anette Johansson 15 år senare.
Hon är inte miljonär längre men minns det som i går. Lördagen den 12 september 1992, Anette var bara 17 år och jobbade på dagis.
Hon och sambon skulle ha en trevlig lördagskväll med utgång på krogen. De köpte två bingolotter, mest på kul.
- Det är fortfarande helt tydligt för mig hur det gick till, berättar hon.
Sambon gick in i kiosken och bad kassörskan plocka den åttonde lotten uppifrån. Just den lilla talongen skulle visa sig innehålla mer än ett par lermuggar och några kilo kaffe.
- Jag stod och blåste håret när de plötsligt skriker inifrån vardagsrummet "Du ska vara med i tv nästa vecka". Jag trodde förstås att de skämtade.
Veckan därpå stod en nervös och darrig Anette tillsammans med sin sambo, hela sin familj - mamma och styvfar, pappa med fru - bredvid Leif Loket Olsson i studion vid Stampen i Göteborg.
- Så här i efterhand har jag tänkt att det nog var uppgjort. Att de liksom hade bestämt sig för att det skulle bli en miljonär i programmet. För det var precis som att hjulet nästan inte ville sluta snurra men gjorde det ändå. Och sedan blev det ett sån't stort ståhej.
Även om Anette inte minns vad hon sa eller tänkte där i studion minns hon detaljer som att spelkontrollanten hette Ingmar.
Allt var omtumlande. Limousine till hotellet, fest på natten, journalister från flera tidningar som stod på kö och ville prata.
- Jag var som en superkändis i några dagar. Det var otroligt rolig. Och så lovade jag alla att ta körkort.
Efter en vecka trillade första tiggarbrevet in, banken låg på med tips om placeringar, men vad vet en sjuttonåring om sådant? Inte mycket.
Anette fick svårt att hålla i pengar. Hon shoppade kläder, en bostadsrätt och saker/möbler att fylla den med. Sambon öppnade ett paintballcenter. Pengarna rullade ut, på sex år var de slut.
- Jag förstod inte riktigt pengars värde och fortfarande har jag svårt att hålla i pengar.
Vis av erfarenheten är Anette säker på att läget varit annorlunda vid en storvinst i dag.
- Jag är äldre, förstår att det kan vara bra att spara, en 17-åring tänker inte så långsiktigt.
Nu är miljonen ett minne blott, sedan ett par år tillbaka är Anette heltidssjukskriven. Och det hon sa på vinstkvällen om att ta körkort ... Äsch, det blev inget med det.
- Nej, allt är som vanligt igen. Jag har min lägenhet och det som är mitt. Och så har jag minnet av en härlig tid.


Katarina Sahlin
031-62 41 90 [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.