Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Saab var hårsmån från avslag

Hovrätten valde den enkla vägen, säger GP:s Stephan Lövgren i en snabbkommentar.

Stephan Lövgren, GP:s fordonsindustrireporter, är du överraskad av att hovrätten medger en rekonstruktion?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Nej, egentligen inte, framför allt inte eftersom hovrättens beslut kom så snabbt. Hovrätten har – om man skall vara lite elak – valt den enkla vägen. Genom att medge rekonstruktion skickas bollen tillbaks till Vänersborgs tingsrätt som nu får inleda en rekonstruktion.

Det är väl bra?

- Det är bra för de anställda som får sina löner utbetalade av den statliga lönegarantin, och det är bra för Saab eftersom man nu får mer tid på sig att visa att det kommer in pengar. De konkursansökningar som är inlämnade mot Saab blir nu vilande till frågan om rekonstruktion är avgjord. Saab får också ett skydd mot alla fordringsägare under den period rekonstruktionen pågår, vilket vanligtvis är tre månader i en inledande period.

Var det ett lätt beslut för hovrätten?

- Nej, uppenbarligen inte. Alla ifrågasätter om en företagsrekonstruktion av Saab kan lyckas. Skillnaden mellan majoriteten som sa ja och hovrättspresidenten Gunnel Wennberg som sa nej är att majoriteten tycker att det finns tillräckliga tvivel för att pröva, men Gunnel Wennberg gör en striktare bedömning. Hon tycker inte Saab har lyckats visa hur de skall få rätsida på bolaget. Så det var med en hårsmån Saab klarade sig igenom hovrättens nålsöga.

Vad händer nu?

- Vänersborgs tingsrätt har i dag, onsdag, utsett Guy Lofalk till rekonstruktör för Saab. Hans första uppgift blir att se till att de anställda får pengar från den statliga lönegarantin. Tingsrätten har även meddelat att borgenärssammanträdet ska hållas den 31 oktober klockan 10.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.