Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Saab kan åtalas i brasiliansk muthärva

Brasiliens ex-president Lula da Silva åtalades nyligen i ytterligare en stor korruptionshärva där köpet av 36 Gripen-stridsflyg är en del. Nu överväger åklagaren att även åtala det svenska försvarsindustriföretaget, rapporterar Blank Spot Project.

Det var den 9 december i fjol som riksåklagare i Brasilien åtalade landets tidigare president Lula da Silva tillsammans med tre andra personer i ett omfattande korruptionsmål. Enligt utredningen misstänker man att Saab betalat över 18 miljoner kronor till lobbyistföretaget Marcondes & Mautoni.

LÄS OCKSÅ: JAS-affären: Lula misstänks för korruption

– Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita nu till Blank Spot Project.
 

Lula fick Dilma att välja Gripen

Det brasilianska lobbyistföretagets ägare Mauro Marcondes och hans fru Cristina Mautoni är två av de fyra åtalade. Enligt åtalet betalades sju av miljonerna sedan till en firma ägd av Lula da Silvas son Marcos Cláudio, som också åtalats, för att expresidenten skulle få sin efterträdare Dilma Rousseff att köpa de svenska stridsflygplanen.

– Vi har en extremt strikt policy vad gäller affärshantering. Vi har samarbetat med rättsliga myndigheter i Brasilien vid tidigare genomlysningar av det här avtalet och kommer fortsätta göra det, sa Sebastian Carlsson, den dåvarande presschefen på Saab till GP den 9 december.

Åklagarna menar att ni ska ha betalat er till kontraktet med Brasilien, vad säger ni om det

– Det stämmer inte. Vi har agerat på ett transparent sätt under hela upphandlingen. Brasilianska myndigheter har gått igenom upphandlingen noga vid ett flertal tillfällen, senast i somras i London. Tittar man på artiklarna nu riktas inga misstankar mot varken Saab eller Saabanställda. Är man intresserad av att få kommentarer kring brottsanklagelserna som gjorts nu får man vända sig till personerna som nämns, menade Saabs dåvarande presschef.

Sebastian Carlsson jobbar inte längre kvar som presschef på Saab AB. Hans ersättare vill idag inte kommentera att även svenska Saab AB kan komma att åtalas. 

– Vi konstaterar bara att varken Saab eller någon Saabmedarbetare är föremål för det där åtalet, säger företagets nya presschef Helene Lindstrand till TT.

 

Faktafel i åtalet

Stefan Löfvens namn förekommer på flera ställen i åtalet, som TT har tagit del av, även om det inte beskrivs som att han misstänks för något. Han uppges bland annat ha varit angelägen om att Gripenaffären skulle genomföras eftersom Saab "inte gick bra ekonomiskt", med hänvisning till en portugisisk Wikipedialänk. Det står i åtalet att Saab gick så dåligt att företaget begärdes i konkurs 2011.

Men Saab AB gick inte i konkurs. Åklagaren har förväxlat försvarsindustriföretaget med biltillverkaren Saab.

 

Ingen ny Gripen utan Brasilien

Det var utan tvekan angeläget för Saab AB att hitta någon som ville köpa den nya Gripen-modellen företaget drömde om. Riksdagens förutsättning för att utveckla det nya planet har nämligen hela tiden varit att utvecklingskostnaderna ska delas med minst ett land till.

I flera år såg det ut som att Schweiz skulle bli det landet. 2012 bestämde sig regeringen i landet för att man ville köpa 22 Gripenplan till ett värde av 23 miljarder kronor. Det ledde till att Sverige följande år kände sig självsäkra nog att lägga in en beställning på 60 nya Gripen-plan hos Saab.

Det blev emellertid ingen Gripenaffär med Schweiz i slutändan. Anledningen var att det genomfördes en folkomröstning i landet om inköpet den 18 maj 2014. Där röstade schweizarna nej till regeringens planer. Då hade förhandlingarna pågått i drygt sju år.

Schweizarnas beslut gjorde att den nästan tre gånger så stora svenska ordern på 60 stridsflyg ställdes på spel. Sverige kunde nämligen avbeställa sin order senast 2014 ifall att Schweiz eller någon annan nation inte tog ett slutgiltigt beslut om att också köpa in planet.

 

Lula misstänkt i flera korruptionsfall

Ex-presidenten Lula är sedan tidigare misstänkt i ytterligare tre fall kopplade till den omfattande korruptionshärvan kring det halvstatliga oljebolaget Petrobras.

LÄS OCKSÅ: Lula åtalad för korruption

I ett av dessa fall gäller misstankarna kartellbildning, otillbörligt gynnande, korruption och pengatvätt. I detta fall är det byggföretaget Odebrecht som står i centrum.

Det andra fallet gäller att han ska ha försökt muta en av Petrobras tidigare högt uppsatta chefer. Detta eftersom Nestor Cerveró var en av uppgiftslämnare som satte igång hela korruptionshärvan kring oljebolaget.

Det tredje fallet gäller brottsrubriceringarna passiv korruption och penningtvätt. Där misstänker man att bolaget OAS ska ha mutat till sig fördelar genom att renovera en lyxlägenhet åt Lula.