Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S: Ny enhet mot grov brottslighet

Socialdemokraterna vill skapa en ny stor polisenhet mot den grova brottsligheten som ska kallas Reko. Den kommer att bestå av flera tusen personer och ska kunna slå till över hela landet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi kommer att få en mycket slagkraftig organisation, säger Thomas Bodström, Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson.

Tanken är att slå samman Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten till en nationell spetsorganisation med namnet Polisens riksorganisation mot ekonomisk och organiserad brottslighet (Reko).

Bodström hävdar att Sverige i dag har tillräckligt många poliser och att de i stort sett har fått de verktyg de behöver, till exempel möjligheten att bugga.

Det som saknas är enligt honom en slagkraftig organisation mot den grova brottsligheten. Bodström hävdar att det i dag finns dubbelarbete och revirstridigheter inom polisen.

Han vill dock inte kalla den föreslagna spetsorganisationen för ett svenskt FBI.

-Det leder tanken åt fel håll. I USA har man en helt annan brutalitet och sämre rättssäkerhet, säger Bodström.

Justitieminister Beatrice Ask (M) sågar Bodströms förslag.

-Jag är förvånad. Det här verkar väldigt ogenomtänkt, säger hon.

Ask påpekar bland annat att det bara är en mindre del av Säpo som sysslar med organiserad brottslighet och att även Ekobrottsmyndigheten och Rikskrim har många andra sysslor. Hon varnar också för att Säpo hanterar känslig information som skulle komma att spridas om sammanslagningen blir av.

Hon efterlyser i stället besked från Bodström om vilken gemensam rättspolitik som de rödgröna tänker föra.

-Vi har sett till att polisen fått bra verktyg. Hans problem är att Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till buggning och hemliga tvångsmedel.