Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mona Sahlin talade under första maj-firandet i Tornparken i Sundbyberg.

S lovar miljarder till pensionärer

De rödgröna kommer att halvera skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare redan under 2011, om de vinner valet. Det lovade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när hon gjorde sig redo att delta i första maj-tåget i Sundbyberg.

-Det är ett stort steg att en rödgrön regering redan i sin första budget halverar klyftan, säger hon.

Löftet kostar 7,5 miljarder kronor under 2011, vilket är 2,5 miljarder kronor mer än vad den borgerliga regeringen tänkt satsa på pensionärernas skatter under nästa år.

Enligt Sahlin innebär det rödgröna löftet mellan 400 till 600 kronor mer per månad för en pensionär med normal inkomst. Socialdemokraterna har lovat att på sikt ta bort hela klyftan mellan löntagare och pensionärer.

-Detta är ett första steg. Jag kommer inte att ge mig förrän hela klyftan är borta, säger Mona Sahlin.

Omkring 200 personer hade samlats i det gråmulna vädret för att lyssna till S-ledarens tal i Tornparken. Förutom löftet till pensionärerna lovade Sahlin att taket i a-kassan ska höjas, från 680 kronor per dag till 930 kronor per dag och att ytterligare ett steg, till 950 kronor, tas 2012.

-Det är ett stort kliv mot målet att 80 procent ska få ut 80 procent av sin lön i arbetslöshetsersättning, sade Sahlin

Dessutom ska ersättningsnivån vara 80 procent under hela ersättningsperioden. I dag sänks den till 70 procent efter 200 dagar. De rödgrönas förslag innebär att taket sänks med 150 kronor efter de 100 första dagarna.

Det ska också bli billigare att vara med i a-kassan, med en avgift på maximalt 80 kronor i månaden. Detta ska ske genom en skatteväxling, höjd skatt växlas mot skatteavdrag för a-kasseavgiften.

Hon sade sig också vara beredd att lagstifta om rätten till heltid.

Större delen av talet ägnades åt att attackera den borgerliga regeringen. Sahlin anklagade statsminister Fredrik Reinfeldt för att ha misslyckats med jobbpolitiken och för att ha ökat utanförskapet.

-Förändringar gör ont har statsminister Reinfeldt sagt, och nu har det gjort ont nog. Sverige behöver andra drivkrafter än att det ska göra ont, sade S-ledaren.

Hon hävdade också att regeringen försökte skylla ifrån sig ansvaret för att arbetslösheten ökat.

-Moderaterna har ställt upp en syndabock på bordet och den heter finanskrisen. Men finanskrisen fritar ingen från ansvar, sade Sahlin. -Man kan inte ha en politik bara för högkonjunktur.

Hon anklagade också de borgerliga för att vilja skapa en vård för de rika och en annan för de fattiga och nämnde det privata barnsjukhuset Martina i Stockholm, dit man behöver en privat försäkring för att få komma. Hon tyckte att det var märkligt att till och med Kristdemokraterna ställt sig bakom en sådan politik.

-Jesus sade: Låt alla barn komma till mig. Han sade inte låt 65 procent av barnen komma.

Tidigare i veckan blev det känt att de rödgröna vill ha skattehöjningar för alla som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Sahlin pekar också på att man får in pengar genom att avskaffa vårdnadsbidraget, skatterabatten på hushållsnära tjänster och nedsättningen av företagens sociala avgifter för unga anställda.