Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S lovar 18 miljarder till kommunerna

Kommunerna tillförs 18 miljarder kronor mer än vad regeringen utlovat i Socialdemokraternas skuggbudget. Partiet vill höja skatter och säger nej till utvidgat förvärvsavdrag för högavlönade, enligt DN-debatt.

Kommunerna tillförs 18 miljarder kronor mer än vad regeringen utlovat i Socialdemokraternas skuggbudget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under 2010-2012 utlovar partiet fem miljarder kronor i sysselsättningsstöd, tre miljarder kronor till sjukvården respektive skolan samt ytterligare sju miljarder kronor riktat stöd till bland annat ett traineeprogram för att stimulera kommunerna att anställa unga, skriver S-ledaren Mona Sahlin och partiets ekonomiske talesman Thomas Östros på DN-debatt.

Partiet lovar högre skatter för höginkomsttagare och pekar på att de med årsinkomster på över en miljon inte behöver jobbskatteavdrag.

Tidigare har framkommit att S i sin budgetmotion som presenteras på tisdagen vill sänka skatten för pensionärerna med tre miljarder kronor mer än vad regeringen föreslagit.

Ett annat förslag i skuggbudgeten gör det möjligt att stanna hemma med sitt tonårsbarn och föräldrar ska kunna ta ut sin föräldraledighet fram tills barnet fyller 16 år i stället för dagens 8 år.