Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S löser inte bostadsbristen

Socialdemokraterna påstår att de har en politik som skall vända bostadsbristen i Göteborg. Men det är samma gamla politik som misslyckats förut. Det är dags för en ny regering i Göteborg, skriver bland andra Helene Odenjung (FP) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Socialdemokraterna har varit i regeringsställning i Göteborg de senaste 16 åren och i Sverige i hela 12 år förutom de fyra sista åren från 2006. Att då komma och påstå på GP Debatt att de har en politik som skall vända bostadsbristen i Göteborg är väl magstarkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sanningen är ju den att S inte har lyckats att skapa så många bostäder i Göteborg som behövts den tid som de varit vid makten. Och det är inte en mandatperiod utan fyra! Det har särskilt drabbat de unga. Den nyorientering i politiken som lovades när Mona Sahlin blev partiledare har på det grövsta uteblivit. Nej, det är till stora delar bara gammal S-politik som misslyckats förr, som dammats av igen.

Ta detta med subventioner som till sist kom upp i 30 till 40 miljarder per år innan de skrotades av den borgerliga regeringen på 1990-talet. Bidraget kom inte konsumenterna till del utan det var fastighetsägare och byggare som tog hem vinsten. Men nu verkar Mona Sahlin vara beredd att beträda den vägen igen med nya subventioner som minskar konkurrensen i byggandet och som får till följd att bostäderna blir dyrare.

Debattörerna har helt rätt i att det är bostadsbrist i Göteborg, inte minst bland de unga. Man kan då fundera på varför S har varit en sådana motståndare till att bevara de 400 lägenheterna i Gårda? Det är en fjärdedel av vad S lovar ska byggas varje år. Först när man förstått att man blev ensam om åsikten att riva bra, billiga, centrala lägenheter har man ändrat sig.

I Göteborg finns det många som bor i villa. Många av dem har i dag ett högt taxeringsvärde och kommer att med S-löften om högre skatter på boende i villa att känna sig lika otrygga som de var innan alliansregeringen införde en avgift som var förutsägbar. Ovanpå detta så vill S återinföra förmögenhetskatten som drabbar just villaägarna hårt och som då får en dubbel beskattning mot i dag.

Vi håller med om att det är dags för en ny och allvarligt menad bostadspolitik i Göteborg. Fler hyresrätter ska byggas men också bostadsrätter, småhus och egna hem. Det är inte via subventioner utan mer konkurrens, arkitekttävlingar och pressade byggkostnader som vi kan bli fler Göteborgare. Därför behöver vi en ny regering i Göteborg – en alliansregering.

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd

Kjell Björkqvist (FP)

vice ordförande i fastighetsnämnden

Ann Catrine Fogelgren (FP)

ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i byggandsnämnden