Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S försiktigare än regeringen

Socialdemokraterna föreslår fem miljarder mindre i reformutrymme än regeringen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vår budget är smalare men smartare, säger ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson.

Enligt Andersson ger det en "konjunkturbuffert".

Avgiften till a-kassan sänks och arbetslöshetsavgiften avskaffas. Det kostar 2,5 miljarder kronor.

Andersson motiverade åtgärden med att det ska löna sig att arbeta.

-För hotell- och restauranganställda innebär det mer än ett femte jobbskatteavdrag, sade hon.

S föreslår tio miljarder kronor till ekonomiska stimulanser till hushållen.

Partiet gör ingen egen bedömning av effekterna av politiken på arbetslöshetsnivån, men enligt Magdalena Andersson kommer förslaget att ha en positiv effekt redan 2013.

Barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad, vilket kostar 2,4 miljarder kronor.

Underhållsstödet höjs i partiets förslag med 50 kronor per barn och månad.

Skatten för pensionärer sänks med ungefär 100 kronor i månaden. Det kostar 1,25 miljarder kronor. Taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs från dagens 18 700 kronor till 25 000 kronor, vilket kostar 3,4 miljarder kronor.

-Vi har en mer efterfrågestimulerande budget än vad regeringen har, trots att vi har ett mindre reformutrymme. Vår budget är smalare men smartare, sade Magdalena Andersson.

Regeringen svarar med att kalla S-budgeten för den skattetyngsta som presenterats.

-Jag tror att många blir förvånade. Det är större skattehöjningar och bidragshöjningar än vad både Håkan Juholt och Mona Sahlin hade, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt framhöll att Socialdemokraterna har en helt annan bild av problemen för svensk ekonomi.

-Sverige är utsatt för ett rätt omfattande tryck från omvärlden, där det finns risk för att jobb försvinner från landet. Vi har då velat öka vår motståndskraft med satsningar på forskning och utveckling, infrastruktur och företagsbeskattning. Men Socialdemokraterna beskriver ett helt annat problem, där de tror att de kan lägga ytterligare beskattningar utan att det får effekt, sade han.

Socialdemokraternas finansiering består bland annat av att man avskaffar nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga som redan har jobb, vilket ger 14,2 miljarder kronor. Dessutom avskaffas den nedsatta krogmomsen, vilket ger 5,4 miljarder kronor. Båda åtgärderna kritiseras av Centerledaren och näringsministern Annie Lööf.

-Deras näringslivsflört har blivit en bluff, säger hon till TT

Vidare finansieras S-budget genom att skatten på alkohol höjs med 1,5 miljarder kronor. Jobbskatteavdraget behålls men inte för miljoninkomster, vilket ger 1,3 miljarder kronor. Skatten på handelsgödsel återinförs och avdraget för gåvor avskaffas.

Rut-avdraget blir kvar men taket halveras till 25 000 kronor.

Andra förslag i S-budgeten är höjt tak i sjukförsäkringen (1,2 miljarder kronor), byggbonus för studentlägenheter och lägenheter för unga (1 miljard), ökade insatser för drift och underhåll av järnvägen (400 miljoner kronor), fri entré på museer (270 miljoner), barnomsorg på kvällar och nätter (100 miljoner), åtgärder mot organiserad brottslighet (100 miljoner) och insatser för bättre arbetsmiljö (100 miljoner).

Däremot föreslår inte Socialdemokraterna någon fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Inte heller vill man höja skatten på bensin.