Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S förlorar i hela Europa

Socialdemokraterna är valets stora förlorare över så gott som hela Europa. Vinnare är konservativa, EU-skeptiker, gröna och några riktigt extrema högerpartier.
Det gick dåligt för socialdemokraterna nästan över hela Europa. Inte bara brittiska Labour gör ett katastrofalt dåligt resultat.
I Tyskland, EU:s största land, fick socialdemokratiska SPD inte mer än 21 procent. Det är till och med sämre än i valet 2004, då väljarna proteströstade mot den dåvarande SPD-regeringens åtstramningar.
De tyska kristdemokraterna hamnar på 39 procent. Det är visserligen 5 procentenheter lägre än i EU-valet 2004, men det resultatet var uppblåst av missnöjet med s-regeringen.
Samtidigt gick de tyska liberalerna framåt. I höst ska landet välja ny förbundsdag. Står sig EU-valets resultat, får kristdemokrater och liberaler egen majoritet
I Frankrike fick socialisterna inte mer än 17 procent. Etta blev president Sarkozys borgerliga parti med 28 procent. Den stora överraskningen är att det gröna partiet med 16 procent nästan är i kapp socialisterna. Däremot har högerextrema Front national inte gjort något bra val, medan yttersta vänstern gick fram.
Riktigt uselt gick det för Nederländernas socialdemokrater, som förlorade fyra av sina sju mandat efter att bara ha fått 12 procent av rösterna. De förlorade mandaten är lika många som togs av nya invandringsfientliga Frihetspartiet. Det blev därmed landets näst största parti i EU-valet med 17 procent, slaget bara av premiärminister Balkenendes kristdemokrater med 20 procent.
I Österrike fick socialdemokraterna bara 24 procent, klart mindre än ärkerivalerna i konservativa Folkpartiet med 30 procent. Landets två starka invandringsfientliga partier klarade sig bättre än i förra EU-valet men sämre än i fjolårets nationella val. Störst framgång fick ett annat EU-kritiskt parti.
I Spanien vann de konservativa över socialisterna med 42 mot 39 procent. I Italien segrade premiärminister Berlusconis parti med 39-28 över Demokraterna.
Så här ser det ut i land efter land. Socialdemokraterna tappar ett mandat i både Danmark och Finland. Där går istället invandringsfientliga partier fram, i Danmark även oppositionen till vänster.
Det enda land socialdemokraterna kunde glädja sig åt var Grekland, där s-partiet Pasok vann över konservativa regeringspartiet Ny demokrati.
Ett riktigt dråpslag drabbade Ungerns socialdemokrater. Partiet överlämnade i våras regeringsmakten till en expertministär, men det hindrade inte väljarna från att straffa socialisterna för landets svåra ekonomiska kris.
Det borgerliga Fidesz fick fjorton mandat mot bara fyra för socialisterna.
Men den stora skrällen var att det verkligt högerextrema Jobbik fick hela 15 procent och tre mandat. Det är ett parti som inte bara fiskar i grumligt vatten efter forna Storungerns gränser utan också öppet hetsar mot romer och judar.
Förstanamnet på Jobbiks lista, Krisztina Morvai, satte nyligen ett svårslaget rekord när hon på ett nätforum svarade en judisk man som ansåg att hon var ett psykfall som fostrade hat:
"Jag skulle bli väldigt nöjd om ni som kallar er stolta ungerska judar ägnade er fritid åt att leka med era små omskurna snoppar istället för att smutsa ner mig. Er typ av människor är vana vid att se vårt folk stå i givakt och anpassa sig varje gång ni fiser. Men det är över nu. Vi har lyft våra huvuden och tolererar inte längre er terror. Vi ska ta tillbaka vårt land."
Krisztina Morvai, som skrev de orden, blir en av EU:s 736 resursstarka parlamentariker de närmaste fem åren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.