Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sök finansiering för er omställning

Ska vi ha chans att rädda klimatet behöver företag investera för att bli klimatneutrala. Med finansiering från Svensk Exportkredit (SEK) kan företagen vara fortsatt konkurrenskraftiga samtidigt som de ställer om för att minska sin klimatpåverkan.

Frågar man Andreas Ericson, ansvarig för hållbar finansiering hos statliga SEK, handlar omställningen inte bara om alternativa tillverkningssätt och material. Det krävs också en beteendeförändring, vi måste konsumera hållbart.

– I Sverige finns ett enormt driv och massor av innovation inom hållbar teknik, men vi måste bli bättre på att hjälpa innovativa företag och driva utvecklingen. Ökad svensk export av hållbara produkter och smarta lösningar bidrar till minskade klimatutsläpp globalt.

Bidrar med finansiering

SEK har identifierat fyra huvudområden – transport, sjöfart, energi och smarta städer – som särskilt gagnas av en övergång till mer miljövänliga metoder. Många aktörer arbetar redan hårt med hållbar innovation, ny teknik och alternativa metoder, men tar inte steget fullt ut för att nå verklig förändring.

- Att ställa om kräver stora investeringar. Men det skapar samtidigt nya affärsmöjligheter och konkurrensfördelar på den internationella marknaden, säger Andreas.

Transporter med lägre miljöpåverkan

Tack vare finansiering från SEK har till exempel det svenska Göteborgsbaserade rederiet Wallenius SOL kunnat upphandla två nya isklassade fartyg med LNG-drift. Med dessa fartyg kan rederiet erbjuda transporter med högre effektivitet och lägre miljöpåverkan. LNG är flytande naturgas och ett bränsle som används för att minska växthusgasutsläppen från sjöfarten. Det anses idag vara det bästa tillgängliga alternativet för minskade utsläpp i den globala sjöfartsindustrin. LNG minskar inte bara CO2-utsläppen utan minskar även utsläppen av kväve och svavel. Affären är bra för såväl svensk basindustri som för Östersjön.


Viktigt att tänka på innan ansökan

Andreas lyfter flera faktorer som är viktiga för de som söker finansiering till sin omställning. Inledningsvis menar han att man behöver veta vad som driver företaget att ställa om. Därefter behöver man sätta en affärsplan, se över finansieringen och hitta en bra balans mellan kapital och lån.

– Få aktörer har så stor erfarenhet av den här sortens finansieringslösningar som vi. Lägger man till vårt omfattande nätverk genom Team Sweden, kan vi även erbjuda garantier, rådgivning,   investeringsbanker och liknande. Det är bara att höra av sig till vårt kontor i Göteborg eller Stockholm, så ser vi över möjligheterna tillsammans, avslutar Andreas.