Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Söderling slog ut Federer

Robin Söderling har slagit ut Roger Federer ur Franska öppna efter 3-1 i set.

Det var nästan exakt ett år sedan han stod för tennishistoriens största sensation när Rafael Nadal besegrades.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Segern på onsdagskvällen var nästintill i klass med vinsten mot Nadal. För Söderling personligen, men framförallt ur ett internationellt perspektiv.
Efter tolv matcher och lika många förluster i tävlingsmatcher mot världsettan fick Söderling äntligen besegra sin nemesis, (3–6, 6–3, 7–5, 6–4) och han fick göra det i största möjliga sammanhang.
På centrecourten och i en grand slam-tävling.


– Det är båda stora vinster, sade Söderling om jämförelsen mellan då och nu, Federer och Nadal.
– Jag är verkligen glad över att kunna visa att jag kan besegra dem båda. Även om jag förlorat så många gånger mot Federer har jag känt att jag kan vinna. Det har varit ett par gånger då jag tycker att jag haft otur, sade han.

Det var då ett par timmar efter att 25-åringen från Tibro inte bara gjort upp med sitt egna tunga facit utan samtidigt också satt stopp för en annan svit. Sedan 2004 hade Federer nått 23 raka semifinaler i grand slam-sammanhang.

Det var ett fantastiskt rekord men i regnet mot Söderling fick den ett slut – trots allt.
För inget talade för det i början av matchen då det såg ut att bli ännu en repris på alla tidigare möten. En schweizisk världsstjärna som inte gav Söderling några chanser i sina servegame samtidigt som svensken, pressad att prestera i sin egna servegame hade mycket låg procent på sin förstaserve (47 procent).

Ingen kunde då förutspå det omedelbara breaket i andra set, det som gav svensken 2–0 och dessutom var första gången på de fyra senaste grand slam-matcherna som han lyckades bryta Federers serve.
Så lite krävdes dock för att få Söderling att spela ut sitt spel, slita sig från historien mellan de båda, ta hem andra set och samtidigt som regnet strilade ned rädda en setboll i tredje set. Inte ens ett regnavbrott under tredje set fick Söderling att tappa fokus eller sitt spel.


– För att slå Federer måste du vara aggressiv. Du får inte låta honom styra. Det var jag som styrde och jag fick matchen dit jag ville men jag visste att börjar jag hålla i, då kommer jag inte att vinna. Hellre då att jag slår bort mig.


Och när klockan närmade sig kvart i åtta så stod han slutligen där, vid ställningen 5–4 i fjärde set. På femte breakbollen i setet hade han brutit Federers serve. En forehandcross gav Söderling två matchbollar.
Det skulle dock bara behövas en för att skriva tennishistoria ännu en gång.
Nu väntar semifinal mot 15-seedade tjecken Tomas Berdych.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.