Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Så virusskyddar du din privatekonomi

Att tvätta händerna ofta, undvika nära kontakt med sjuka människor och att stanna hemma när du är sjuk är för de flesta självklara åtgärder för att undvika smitta av coronaviruset. Men hur ska du göra med din privatekonomi när världen just nu präglas av osäkerhet inför virusets påverkan på den globala ekonomin?

– Det är naturligt att känna oro när den här typen av händelser inträffar. Det betyder att du förmodligen behöver tänka till lite mer än vanligt och försöka hålla dig balanserad och lugn. De finansiella marknaderna tycker inte heller om den här typen av oro och osäkerhet och det är därför aktiemarknader världen över rör sig mycket just nu, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Här ger hon några tips på hur du kan tänka kring din privatekonomi:

Bolåneräntor

– Räntorna var låga innan utbrottet och den här typen av osäkerhet kommer att hålla räntorna låga framöver. Riksbanken har dock hittills kommunicerat att en räntesänkning inte är den viktigaste åtgärden, utan att de kommer att vidta andra typer av stimulanser för att se till att det finns gott om likviditet i systemet. Men i den här typen av kris är huvudscenariot är låga räntor framöver och behovet av att binda bolåneräntorna för att undvika stigande räntekostnader har minskat. Samtidigt kan det vara ett sätt att minska sin oro för privatekonomin överlag att binda räntan för att vara säker på hur dina räntekostnader ser ut framöver. Gör ett val utifrån just din ekonomi och din sinnesro.

Sparande i fonder och aktier

– Som alltid är det viktigt att de pengar man har på börsen är pengar man inte behöver inom de närmaste åren. Då gör det inte så mycket att de tillfälligt minskar i värde, eftersom det historiskt visat sig att aktiemarknaden över tid ger möjlighet till bättre avkastning. För sparande som är på längre sikt, som pensionssparandet eller sparande till barn som ännu är små, finns det ingen anledning att agera. Fortsätt månadsspara och försök bibehålla lugnet.

Privatekonomi

– Om den globala och inhemska konjunkturen skulle försämras kraftigt av all oro, finns det risk att arbetslösheten ökar som följd av detta. Det är därför viktigt att din privatekonomi är förberedd för sämre tider. Du kan exempelvis se till att du och din familj har en buffert, funderar över huruvida ni har eller behöver en inkomstförsäkring och att ni ser över era stora och små utgifter.

Bostadsmarknaden

– Hur bostadspriserna utvecklas är svårt att säga något om i dessa oroliga tider. Den påverkas av hur många som har så pass god ekonomi att de har möjlighet att köpa bostad och det i sin tur beror på t ex arbetsmarknaden och nivån på bolåneräntorna. Som alltid ska du förändra ditt boende utifrån just dina behov och hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut under lång tid framöver. Gör en gedigen och verklighetsförankrad kalkyl utifrån detta om du går i tankar att förändra ditt boende.

Vill du veta mer? Läs mer hos Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän