Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så vill svenskarna bo

Om svenskarna får välja boendeform 2017 blir det varken stor villa eller lägenhet. Högst upp på önskelistan för hur vi vill bo står en lättskött enplansvilla.

Enligt Fastighetsbyråns rapport, Så vill svenskarna bo, som kom 2017 är den mest eftertraktade boendeformen en enplansvilla med öppen planlösning och ett stort kök. Rapporten bygger på en Novusundersökning där svenskarna har fått svara på frågor om sitt drömboende.

Anders Mattsson är mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg och han tror att en av anledningarna till enplansvillans popularitet är dess praktiska sidor.  
– Fördelen med en enplansvilla är ju att det är ett enkelt och behändigt boende. Du slipper trappor och kan bo kvar även när du blir äldre och får ont i knäna. Även underhållet av huset blir smidigare, det är behändigare att måla om och att komma upp på taket. Sen är det givetvis många som tycker att det är snyggare med en enplansvilla.

Han menar att det finns flera målgrupper för den här typen av boende. Dels en redan äldre målgrupp men även personer som vill kunna bo kvar länge och tänker långsiktigt och personer som har någon form av rörelsehinder.

Enplansvillan är dessutom en unik form av boende då det finns så få – i jämförelse med två- eller trevåningsvillan.
– I och med att det är svårt och ganska dyrt att få tag på tomt är det många som hellre väljer att bygga i fler våningsplan. På så sätt får du fler kvadratmeter för din tomtyta, vill du ha en större enplansvilla kräver det ju genast en större tomtyta.

Anders tycker dock inte att den som är på jakt efter en enplansvilla ska ge upp. Enplansvillor finns runtom i hela Göteborg, även Storgöteborg inräknat. Och det byggs trots allt nya, även om de ej är lika vanliga som andra hus.
– Om man har svårt att hitta rätt boende är mitt tips istället att bredda sitt sökområde. Vill du hemskt gärna ha en enplansvilla tycker jag att du ska hålla fast vid din grundtanke och leta även utanför Göteborg.