Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Så vill politikerna lösa bristen på socionomer

Den S-ledda majoriteten i stadsdelsnämnderna kommer inom de närmaste veckorna att lägga förslag som ska minska inköpen av stafettsocionomer. Och minska arbetsbelastningen för den anställda personalen.

Det berättar Tord Karlsson (S), biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i kommunstyrelsen.

– Det är inte försvarbart att låta så här stora summor gå iväg till ingen nytta, säger Tord Karlsson som uppger att ett av yrkandena kommer att handla om begränsningar av stafettsocionomerna.

Detta ska lyckas genom att förvaltningarna ”stärker upp administrationen” runt socialsekreterarna men också runt andra grupper som exempelvis rektorer.

– Stadsdelarna måste bli bättre på att utnyttja sin utbildade personal. Mätningar av SKL (Sveriges kommuner och landsting) visar att socialsekreterare möter klienter under tio procent av sin arbetstid. Resten av tiden sysslar de med administration eller sitter i möten. Det vill vi ha ändring på.

LÄS MER: Socionomer hyrs in för 16 miljoner

För många administratörer har tagits bort

Tord Karlsson säger, självkritiskt, att ”vi” varit duktiga på att sedan början av 2000-talet ta bort administratörer.

– Vi måste öppna upp för att anställa en del av dem som vi gjort oss av med under de senaste åren, säger Tord Karlsson och tillägger:

– Det blir nog ganska stora siffror.

LÄS MER: Socialtjänstens pengar går till riskkapitalbolag

"Kaos" 2015

Som ett avskräckande exempel på den allt annat än optimala organisationen i stadsdelarna, nämner Tord Karlsson det ”kaos” han såg 2015 när den stora flyktinginvandringen skulle hanteras.

– Många av våra högt utbildade socialsekreterare satt och ringde dagarna i ända efter boendeplatser. Det var naturligtvis en arbetsuppgift som inte borde ha legat på dem.
Under de senaste åren har socialsekreterare demonstrerat mot nedskärningar och dåliga arbetsvillkor. Därefter kom en kommunal ”kommission” med en rapport med sju förslag på förbättringar.

– Det finns definitivt mycket att göra med arbetsmiljön, säger Tord Karlsson.

LÄS MER: Stadsdelen som inte behöver stafettsocionomer

Hård konkurrens

Förutom denna ser han en hård konkurrens om arbetskraften som en orsak till att socialkontoren har svårt att rekrytera.

– Enbart migrationsverket har anställt över 1 000 socialsekreterare sedan 2015.
S-V-MP-majoriteten i stadsdelsnämnderna väntas lägga fram ett förslag att minska antalet stafettsocionomer vid årets första sammanträden.

Arbetsmiljön en tickande bomb

Kristina Bergman Alme (L), andre vice ordförande i social resursnämnd, säger att Alliansens partier i flera år pekat på att arbetsmiljön inom socialtjänsten är en bomb som hotar att explodera.

– Vi har tagit fram konkreta förslag i kommunstyrelsen. Det är bra om den styrande minoriteten nu kommer med förslag. Vi har inte varit så imponerade av förslagen som de hittills presenterat, säger Bergman Alme.