Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så vill göteborgarna ha vardagsrummet i höst

Efter köket tycker svenskarna att vardagsrummet är det viktigaste rummet i huset, visade en undersökning gjord av Fastighetsbyrån. Men hur vill göteborgarna helst ha sina vardagsrum och vilka är de senaste inredningstrenderna?

I Fastighetsbyråns undersökning, som visar vilka aspekter svensken tycker är viktiga i ett hem, svarade 58 procent att ”bra ytor för avkoppling och sömn” är avgörande inför ett husköp, och 50 procent valde ”bra ytor för socialt umgänge” som en av de viktigaste funktionerna i hemmet.

– Det stämmer, den sociala biten är väldigt viktig även för göteborgarna och därmed också att vardagsrummet känns socialt och trevligt att umgås i, säger Malin Solvang Forsberg, mäklare på Fastighetsbyrån Västra Centrum/Linné.

Hon menar att den sociala delen spelar in i många inredningsval. Många väljer till exempel att ha öppet mellan kök och vardagsrum för att kunna laga mat och prata med gästerna i soffan samtidigt.

Vilken är den tydligaste inredningstrenden i vardagsrummet?
– Jag märker att många möblerar mer personligt och vågat idag. Det är mycket kreativitet och lekfullhet. Stilar blandas en hel del men det finns ändå en röd tråd, säger Malin Solvang Forsberg.

Retrovågen är fortfarande tydlig i göteborgarnas hem.

– Man vågar ta mormors gamla fåtölj och mixa med moderna möbler, säger Malin Solvang Forsberg.
En annan trend är att vi gärna möblerar i olika sektioner, vilket skapar känslan av flera rum i ett. Ytterligare en populär inredningstrend hon noterat är att naturen tas in i rummet.

– Växter har blivit mer av en inredningsdetalj. Det ska vara mycket grönt och naturinspirerade plädar och kuddar. Det ger en ombonad känsla, säger Malin Solvang Forsberg.

Att vardagsrummet känns socialt och mysigt är i slutändan viktigast, menar hon.

I övriga Sverige verkar trenden stämma överens med göteborgarnas tycke och smak. Jesper Laursen, Fastighetsbyråns homestylingexpert och skaparen av inredningsbloggen Scandinavian Homes, håller med om att en personlig inredning är helt rätt.

– De där vanliga populära planscherna är passé. Nu ska inredningen vara unik och visa vem man är.
Att hösten påverkar inredningsbesluten mot det ombonade och mysiga hållet tycker också han är tydligt. De ljusa färgerna byts ut av mörka dova jordnära färger.

”Skapa spännande möten”
Den 20-tals inspirerade art deco–stilen kommer mer och mer. Tänk geometriska och symmetriska former och detaljer i guld och metall så är du rätt ute.
Handgjord keramik är också en trend som Jesper Laursen tror kommer bli stark. Han tipsar även om färgat glas.
– Det är jättesnyggt nu! Särskilt svartrostigt glas. Du hittar bland annat ljuslyktor och vaser i materialet.

Här kan du ta del av hela undersökningen om vad svenskarna tycker är viktigt i ett hem.