Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så var OS-finalen

GP följde OS-finalen mellan Sverige och Frankrike.

60' Det går inte. Sverige får inte tag på bollen. Och Sverige förlorar för fjärde gången en OS-final. 21-22 är alltså slutresultatet. Så tungt. Men samtidigt så starkt. Hatten av, Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

60' Nej, nej, nej, nej. Abalo gör ett mål han inte ska få göra. Ekdahl reducerar till 21-22 med 20 sekunder kvar och nu ... Nej, jag vågar knappt titta. Nu är det timeout med tolv (12, etta tvåa) sekunder kvar. Bragdguldschampagnen ligger redan kyld om Sverige fixar förlängning nu. Fransk boll när spelet börjar igen.

59' Svensk straff med 1.16 kvar. Nu behöver Niclas Ekberg visa nerver inte bara av stål utan av flytande kväve. Och det gör han! 20-21! Han är såååå kall!

59' Fransk utvisning och svensk boll och svensk timeout. Chansen finns, drömmen lever, hoppets gnista brinner fortfarande i Staffan Olssons ögonhålor.

59' Sjöstrand räddar! Nu MÅSTE Sverige göra mål. 1.54 kvar.

57' Källmans utvisning är dödad. Men Sverige bommar sitt anfall med tre minuter kvar och nu har Frankrike chansen att kanske avgöra det här.

56' Johan Sjöstrand räddar - men det är fransk straff. Det känns så, så billigt. Fjärde franska straffan, Sverige har fått en. "Det är för dåligt" säger SVT-kommentatorerna. Nu kommer Mattias Andersson in i målet. Rädda nu då, för bövelen ... Ja! Eller det är stolpen! Andersson kan ha varit på den med en långfingernagel.

56' Narcisse gör 18-21 och Jonas Källman åker ut två minuter. Nu börjar det lukta svenskt silver. Men Kim Andersson gör 19-21. Kanske, kanske ändå ...

55' Timeout Frankrike. "Bara tålamod, ingen stress, det är ganska mycket tid kvar", säger Staffan Olsson medan svettpärlorna bildar ett fint mönster i hans panna.

54' Med sex och en halv minut kvar gör Frankrike 17-20. Och så får Sverige sin första straff på hela matchen (Frankrike har haft tre). Niclas Ekberg går fram och har hela folkets förväntningar på sina axlar ... och sätter den hur lätt som helst. 18-20.

53' Andreas Nilsson blir helt frispelad av Du Rietz. Han har ett hav av tid på sig där inne på linjen, hoppar upp och reducerar. 17-19.

52' Abalo hänger där i luften igen. Från linjen den här gången. Och så lobbar han Sjöstrand, vars fingertoppar är så där reeeetligt nära bollen. Men 16-19. Och Sverige tar timeout.

52' Johan Sjöstrand är 40-procentig säger Chris Härenstam. Det går inte att skylla något på honom, inte. Sjöstrand alltså.

51' Frankrike måste ta avslut och då räddar Sjöstrand. Och Petersen reducerar till 16-18, andra målet för den tatuerade svensken. Och sen räddar Sjöstrand igen. Men fransk boll.

50' Abalo hänger tjugo minuter i luften. Sedan avlossar han och gör 15-18 samtidigt som Ekdahl Du Rietz kommer tillbaks från utvisningen.

49' 15-17.

48' Johan Jakobsson tar avslut när domarens arm är uppe. Helt fel gubbe att gå upp och det blir en enkel räddning för franska målvakten. I sekvensen därpå får Kim Ekdahl Du Rietz en tvåminutare och nu får Frankrike chansen att rycka. Igen.

47' Offensiv foul, svensk boll och nu kommer den: Kvitteringschansen.

46' Larholm är fantastisk nu. Han bär Sverige på sin bruna kalufs. Nu spelar han läckert ut till Niclas Ekberg som vinklar in 15-16 från kanten. Fortsätt rädda nu, Sjöstrand!

45' Johan Sjöstrand räddar. Det är lika skönt att se varje gång. Och lika skönt att skriva.

43' 13-16 Abalo. Sedan Larholm 14-16. Jonas femte mål. Man kan väl säga så här. Det är skönt att Frankrike inte rycker, och det är fortfarande lång tid kvar att käka upp försprånget. Men man kan också säga som så att det är oroväckande att Sverige inte kommer närmare.

41' Kim Andersson tar i för kung, fosterland och Mats Sundins ära. 13-15 med ett skott som hade gett OS-guld i kast med liten boll.

40' Frankrike gör 12-15 samtidigt som det pratas om att Jonas Källman kanske inte kan spela vidare. Han ser halt ut. Håller tummarna att det räcker med lite kylspray och en bitchslap från Staffan Olsson.

38' Viktig Sjöstrand-räddning, Sverige vänder spelet och sköna Jonas Larholm gör härliga 12-14. Bra!

37' Äntligen bommar Frankrike ett anfall. Chans att äta in lite på franska försprånget nu. Men i stället golvar Andreas Nilsson sin motståndare med en axeltackling och fransk boll. Äsch då.

36' Om det var målsnålt i slutet av första är det nätrasselfest nu. Larholm 11-13. Och sedan blir det 11-14. Försvaret måste tillbaks till första halvlek-standard, och det kvickt.

33' Kim Andersson gör sitt första mål. Äntligen! 10-12. Kim får gärna börja smälla in dem regelbundet nu. Men Frankrike gör 10-13 direkt.

33' 9-12 alldeles för enkelt.

31' Varsitt mål direkt i andra. 9-11.

Paus. 8-10. Sverige nollar Frankrike halvlekens sista fem minuter. Bakåt ser det riktigt bra ut. Om det bara lossnar lite med målskyttet så kan det här bli en riktigt, riktigt, RIKTIGT rolig sista OS-dag. Nu är det dags för kaffe.

30' Tobias Karlsson missar ett läge han ska sätta 15 av 10 gånger. Men vi får i alla fall en fransk utvisning med 50 sekunder till paus.

30' Frankrike har inte gjort mål på ett tag nu. Och det är ju bra. Men Sverige gör inte heller mål ...

28' Sjöstrand gör en dubbelräddning. Tar skottet och blockerar fint när en fransman kastar sig in och försöker stöta in returen med knytnäven. Två minuter kvar och fortfarande 8-10.

27' Fransk timeout. Den kändes ganska skön - för Sverige. Stäng igen gapet innan paus nu då, med järnspikar.

26' Viktig reducering, Jonas Källman! Kastar sig och dönar in 8-10 innan han slår ansiktet i plastgolvet.

25' 7-10. Frankrike utnyttjar Jernemyrs utvisning perfekt. Låt dem inte dra ifrån nu ...

23' Fransk straff och en tvåminutare på försvarskirurgen Jernemyr som brottar ner en fransman stenhårt. Guigou sätter straffen och nu har fransmännen två mål på Sverige.

21' Fransk straff. Och 7-8. Guigous tredje mål.

19' Svensk timeout. "Det kommer tunga attacker på denna sidan hela tiden!" skriker Ola Lindgren till den svenska försvarsuppställningen. Franska coachen är lugn och metodisk i sina instruktioner.

18' Vilket skott av Jérôme Fernandez, den hade man inte velat ha i ansiktet. 7-6 Frankrike - men Sverige kvitterar direkt. 7-7 genom Niclas Ekberg. Det blir tätt, det här.

16' Fredrik Petersen dönar in den direkt. Svenskt 6-5. Och Sverige bjuder verkligen upp på den fysiska fronten, där fransmännen haussats så hårt. Men så får de in 6-6 ändå. Och så åker Tobias Karlsson ut på två min.

15' Men så kvitterar Frankrike. Från 5-3 till 5-5 nu alltså. Nu kommer svarta fåret Petersen in på plan.

15' 5-4 nu. Det skönaste beskedet hittills är att det svenska försvaret har helt okej koll på fransmännens dreamteam till offensiv. Oväntat bra koll. Sjöstrand ser het ut också.

11' 5-3! Larholm gör 4-3, Frankrike skjuter i ribban, blågult kontrar in 5-3 via Niclas Ekberg.

9' Kim Ekdahl Du Rietz smackar in 3-2 och Sverige leder OS-finalen.

6' Jämn, hård inledning. Källman kvitterar till 2-2. Sjöstrand har redan två räddningar.

1' Avkastet är avkastat! Ge dem vad de tål nu, Kim och gänget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.