Så vanligt är det med förhandsbud i Göteborg

Var fjärde bostadsrätt och var femte villa i Göteborg hinner säljas före ordinarie visning, visar en undersökning som gjordes av SBAB i våras. – En av anledningarna är ett lägre utbud av bostäder. Det ökar motivationen att hugga en bit av den något mindre kakan, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

ANNONS
|

Förhandsbud har varit vanligt i några år, och ökat gradvis under en längre tid, men inte överallt.

– Det är en storstadsgrej. Det är vanligare i Stockholm, Göteborg och Malmö än i Säffle och Årjäng. Både kunder och säljare har blivit bättre på att läsa av marknaden och vågar mer, säger Robert Laigar.

Malin Solvang Forsberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Västra Centrum instämmer:

– De som lägger förhandsbud är ofta kunniga köpare som varit med på en hel del budgivningar och förlorat. De har fått nog och är beredda på att chansa lite.

Hon upplever att förhandsbud är vanligare idag.

ANNONS

– Utöver den stora efterfrågan beror det på att marknaden har blivit snabbare.

Vill man köpa en bostad i en förhandsbudgivning måste man kunna leva med tanken att inte veta vad slutpriset hade blivit i en traditionell budgivning, men å andra sidan är säljaren i samma sits. Nyckeln till att känna sig bekväm är att ha bra koll på marknaden. Utöver förhandsbud finns andra knep för en snabb bostadsaffär.

– Allt fler kunder går med i vårt kundregister idag, vi kollar ofta där innan vi lägger ut bostaden. Hittar vi en profil som matchar med säljarens så kommer bostaden aldrig ut på Hemnet och blir såld före ordinarie visningar, säger Robert Laigar.

window._adftrack = Array.isArray(window._adftrack) ? window._adftrack : (window._adftrack ? [window._adftrack] : []); window._adftrack.push({ pm: 307794, divider: encodeURIComponent('|'), pagename: encodeURIComponent('Så vanligt är det med förhandsbud i Göteborg') }); (function () { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://track.adform.net/serving/scripts/trackpoint/async/'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })();

Malin Solvang Forsberg tipsar: Det här behöver du tänka på inför en förhandsbudgivning

1. Var påläst och skaffa dig en bra bild av marknaden.

För att veta vad du ska lägga för bud gäller det att få en bra prisbild av vad bostäder i området går för. Gå på många visningar och följ andra budgivningar. Slutpriser finns att hitta på nätet, till exempel på Hemnet och på Booli. Det gäller att hitta en nivå där du känner dig bekväm som samtidigt lockar säljaren till ett tidigare avslut.

2. Var tydlig och ha konkreta förslag.

Visa att du är seriös och kan agera snabbt. Processen går snabbare än under en vanlig budgivning, så det är ännu viktigare att vara förberedd och kunna lämna konkreta förslag till säljaren och mäklaren. Ha färdigt önskemål om tillträde.

3. Ha lånelöftet färdigt

Vänta inte med att gå till banken. Är du redo med lånelöftet har du större chans i förhandsbudgivningen.

4. Var het på gröten

Hör av dig till mäklaren och lägg budet så tidigt som möjligt efter att bostaden kommit ut på nätet. Är det för nära inpå planerad visning, blir den svårare att ställa in. Var också tillgänglig för att kunna skriva kontrakt snabbt.

ANNONS