Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så vanligt är det med förhandsbud i Göteborg

Var fjärde bostadsrätt och var femte villa i Göteborg hinner säljas före ordinarie visning, visar en undersökning som gjordes av SBAB i våras. – En av anledningarna är ett lägre utbud av bostäder. Det ökar motivationen att hugga en bit av den något mindre kakan, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

Förhandsbud har varit vanligt i några år, och ökat gradvis under en längre tid, men inte överallt.

– Det är en storstadsgrej. Det är vanligare i Stockholm, Göteborg och Malmö än i Säffle och Årjäng. Både kunder och säljare har blivit bättre på att läsa av marknaden och vågar mer, säger Robert Laigar.

Malin Solvang Forsberg, mäklare på Fastighetsbyrån i Västra Centrum instämmer:

– De som lägger förhandsbud är ofta kunniga köpare som varit med på en hel del budgivningar och förlorat. De har fått nog och är beredda på att chansa lite.

Hon upplever att förhandsbud är vanligare idag.

– Utöver den stora efterfrågan beror det på att marknaden har blivit snabbare.

Vill man köpa en bostad i en förhandsbudgivning måste man kunna leva med tanken att inte veta vad slutpriset hade blivit i en traditionell budgivning, men å andra sidan är säljaren i samma sits. Nyckeln till att känna sig bekväm är att ha bra koll på marknaden. Utöver förhandsbud finns andra knep för en snabb bostadsaffär.

– Allt fler kunder går med i vårt kundregister idag, vi kollar ofta där innan vi lägger ut bostaden. Hittar vi en profil som matchar med säljarens så kommer bostaden aldrig ut på Hemnet och blir såld före ordinarie visningar, säger Robert Laigar.