Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så väljer du rätt mäklare

Att sälja sin bostad är en av livets största affärer. Då gäller det att alla pusselbitar är på plats. En viktig del i processen är en mäklare. Men hur ska man egentligen gå tillväga när man väljer mäklare? Vi frågade Åke Åkerman från Fastighetsbyrån vad man ska tänka på.

Säljtankarna slår förr eller senare till hos de flesta av oss. Åke Åkerman, mäklare på Fastighetsbyrån, menar att så snart man har börjat fundera på att förändra sin boendesituation bör man kontakta en mäklare. Oavsett om det är lång eller kort tid innan, så hinner man hitta en mäklare som man känner sig trygg med.

– Mitt främsta råd är att lita på sin magkänsla och anlita någon man känner förtroende för. Precis som med många andra beslut i livet gäller det också för valet av mäklare. Ju tidigare du anlitar en mäklare, desto längre relation hinner byggas upp. Mina allra nöjdaste kunder är oftast de som jag arbetat med och hjälpt under en längre tid, säger Åke Åkerman.

Mäklaren ska ha en gedigen områdeskunskap om det område där man ska sälja. Personen ska kunna förmedla en känsla för området till dig och ha koll på sådant som grönområden, butiker och lokaltrafik.

– En mäklare med lokalkännedom vet hur områdets tidigare försäljningar gått, och kan enklare göra en prisuppskattning för just din bostad. Be samtidigt om mäklarens referenser från tidigare försäljningar. Det kan hjälpa dig att välja och dessutom bidra till att du känner dig trygg med ditt val, säger Åke Åkerman.

Det finns dessutom ett ganska effektivt tillvägagångssätt som kan förenkla valet av mäklare, menar Åke Åkerman. 

– Som säljare får man inte glömma att enbart välja mäklare ur sitt eget perspektiv och ingen annans. Fråga varför du ska anlita just honom eller henne och vad just du kan få hjälp med av den mäklaren. Det är en stor affär att sälja sin bostad, och då är det viktigt att allt känns hundra procent rätt.