Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så skapar du bra lösenord

Mamma föddes i Kalmar 1920. Det blir MfiK1920. Det är så du ska tänka för att få ett bra lösenord – som du kommer ihåg.

Anders Ahlqvist är ställföreträdande chef för it-brottssektionen på Rikskriminalen i Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt honom är de flesta för dåliga på att ha bra och olika lösenord på sina konton på nätet.

- Det är tyvärr ganska enkelt att komma över någon annans lösenord. Den springande punkten är man inte vet vem som står bakom sajten. Du vet inte vem du lägger dina hemligheter hos. Hur bra säkerhet det är på just den sajten, säger han.

Anders Ahlqvist brukar prata om evolution när han är ute och föreläser. Att folk måste lära sig vikten av ett bra lösenord och ett bättre säkerhetstänk. Det finns inga andra vägar.

- Framför allt har de flesta för få lösenord eftersom de inte orka hålla reda på dem. Många har något som är bra och använder det överallt. Blir man hackad på exempelvis Bilddagboken eller Bloggportalen så spelar det ingen roll hur bra lösenordet är om det finns överallt. Knäcker de ett lösenord så testar de på din mail och kan sedan gå vidare. Det första de gör är att byta lösenord på mailen och så kommer du inte åt den längre. Och då ska du försöka få kontakt med ett amerikanskt företag. Det är inte så lätt, säger han.

Hur ska man bete sig?

- Man måste lära sig att skaffa bra lösenord och jobba med minnessträngar för att komma ihåg det. Mamma föddes i Kalmar 1920 blir MfiK1920. Det är svårt att gissa och lätt att komma ihåg. Man måste ha unika lösenord. Ett på varje ställe.

Anders Ahlqvist drar parallellen till att om någon parkerar sin cykel ute på gatan utan att låsa den så kommer den att bli stulen. Detsamma gäller för dåliga lösenord – och datorbeteendet över huvud taget.

- Det gäller även för fishing. Folk får inte gå på de där mailen när de får dem. Men det är uppenbart att det är svårt att låta bli, säger han.

Ska man var säker är det ett lösenord per konto som gäller.

- För den som inte kommer ihåg finns det massor av tjänster som gör att man kan spara koden krypterad på telefonen. Det finns inga genvägar där. Hur många nycklar har du? En per lås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.