Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Så ska danskorna försvara guldet i Tiomila

Med femfaldiga världsmästaren Maja Alm, 28, i spetsen är OK Pan från danska Århus redo att försvara titeln från fjolårets tiomila i Falun. - Jag tror att terrängen blir avgörande, säger hon.

Den kuperade och svårtillgängliga terrängen i Partiileskogarna lär knappast bli mindre tungsprungen efter det intensiva regnandet – redan på fredagseftermiddagen klafsade det rätt bra under sulorna på fälten i området.
Men vädret ska bli bättre och den danska orienteringsstjärnan tror inte att vattnet i markerna ska ställa till det särskilt mycket under lördagens damkavle.
- Däremot är den kuperade terrängen med mycket ris och mossa så pass tuff att springa i att den kan bli utslagsgivande. Vi danskar är ju mer vana vid platt terräng med långa löpningar, men vi har varit i området och tränat och ska som regerande mästare göra allt för att försvara titeln, säger hon efter inspektion på plats.
Jämört med fjolårets segerlag är två av fem löpare borta – något som ställer större krav på Maja Alm, ankare i både landslaget och klubblaget.
- I år har vi ett yngre och inte lika rutinerat lag och visst är det så att ett lag aldrig är starkare än svagaste länken. Men samtidigt är kollektivet vår styrka, vi är väldigt jämna, är fysiskt starka och har en stark lagkänsla, säger Maja Alm, som springer den inte sällan avgörande sista sträckan.
Vad måste till för att vinna?
- Att vi inte stressar eller låter oss jagas med de första sträckorna. Den mentala biten är viktig, det gäller att hålla sig kall i besluten. Hellre rätt än för snabbt, säger, Maja Alm.