Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så ser du om din matlåda är giftig

Använder du gamla glassförpackningar som matlådor? Se upp – värmer du dem i mikron kan du få i dig farliga gifter.

Efter semestrarna är många nu tillbaka på jobbet och vanorna förändras. Kanske har du ätit lunch hemma, gått på restaurang, eller smaskat i dig en räkmacka på stranden de senaste fem veckorna? Nu är det dags för matlåda igen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att ha med sig egen lunch är ett sätt att minska på utgifterna men kan också vara ett sätt att öka på gifterna som man får i sig. De plastförpackningar vi använder till att förvara och värma mat i behöver inte alltid vara anpassade till just det ändamålet.

Kettil Svensson är toxiolog på Livsmedelsverket och expert på plaster. Han tycker att det bästa är att köpa en matlåda som är tillverkad för just mikrovågsbruk.

– Matlådor som säljs som mikrovågskärl är oftast specificerade att klara ganska höga temperaturer och även klara av kontakt med diskmedel utan att släppa ifrån sig farliga ämnen, säger Kettil Svensson.

Han säger också att den största risken för migration, som det heter när farliga ämnen vandrar till maten, sker när man kör lådorna i mikrovågsugnen. Ju högre temperatur lådan får, desto större risk finns det för att ämnen frigörs.

– Man ska framförallt välja en matlåda som har en märkning för att den klarar diskmedel, det vill säga ett märke med ett glas och en gaffel, samt märkning för mikrovågsugn eller höga temperaturer, säger Kettil Svensson.

En annan sak man bör se upp med är vilken sorts mat man stoppar i kärlen, enligt Kettil Svensson.

– Man ska vara försiktig med riktigt feta maträtter och sockerrika efterrätter. De kan faktiskt nå väldigt höga temperaturer om man eldar på ordentligt, säger Kettil Svensson.

Vissa matlådor har även en temperaturmärkning som talar om hur hög värme de är testade för. Om lådan klarar kring 110-120 grader så fungerar den bra både för tining och för uppvärmning. Det är också viktigt att vara observant på locken – vissa mjukare lock klarar inte hög värme lika bra som lådorna. Då brukar det ofta stå "not for microwave use" eller liknande på dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.