Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så ser bostadsmarknaden ut just nu

Att bostadsmarknaden varit uppe på de mest extrema nivåerna under året lär inte ha undgått någon. Under hösten verkar den dock svalnat av. Vi bad Fastighetsbyråns mäklare Karin Corneliusson klargöra hur läget i Göteborg egentligen ser ut.

Mer än halva hösten har passerat och trycket på bostadsmarknaden har definitivt minskat. Men Karin Corneliusson, mäklare på Fastighetsbyrån, menar att marknaden egentligen inte går dåligt.
– Det har varit ett extremt tryck på marknaden tidigare under året. När den svalnar av så som den gjort i höst blir det en ganska stor skillnad jämfört med hur det såg ut innan. Marknaden upplevs därför dålig, men jag tycker inte att man kan se det så, marknaden är bara lugnare än innan, säger Karin Corneliusson.

Riksomfattande har man pratat om nyproducerade lägenheter som inte blir sålda och får dras tillbaka. Detta är dock något som inte direkt synts i Göteborg.
– Jag upplever att det här med osålda nyproduktioner inte gäller för Göteborg. Bostäder säljer fortfarande men de lägenheter som inte är speciellt ovanliga går lite trögare. Däremot lägenheter som sticker ut, de med superbra läge eller perfekta balkonger, går fortfarande väldigt bra, säger Karin Corneliusson.

Men höstens marknad ger köpare en viss fördel, visar siffor från Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel. För säljare är konsekvenserna något förändrade. 
– Ska man sälja är det bra att inte räkna hem en hysterisk budgivning. Man kan i nuläget inte räkna med vad grannen fått utan bör med hjälp av mäklaren istället göra en kalkyl för just dig, just nu. Det bästa är såklart att sälja innan man köper för att veta exakt hur man ligger till ekonomiskt och på så sätt minimera riskerna, säger Karin Corneliusson.

Karin Corneliusson menar att den största skillnaden mot tidigare är att visningarna i nuläget får färre spekulanter och att budgivningarna tar lite längre tid. Det beror på de tidigare amorteringskraven och en oro för om kraven kommer att förändras ytterligare.
– Snacket om svackan och ännu högre amorteringskrav skapar en oro som egentligen är större än vad jag tror är nödvändigt. Många är avvaktande tills de vet hur de nya amorteringskraven kommer se ut. Jag tror dock att marknaden kommer vara tillbaka på en mer normal nivå relativt snart.