Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så mycket kostar studentplakatet

Studentplakaten har en kort tid i rampljuset, men de kostar hundralappar. Ännu mer om man är sent ute visar vår jämförelse.

Plakaten utformas efter en tydlig tradition – det ska vara namn, klass och en bild på studenten.

Studentplakaten fyller samma funktion som alltid, de ledsagar euforiska studenter när de när de springer ut och ska hitta sina släktingar i folkhaven.

- Det är fortfarande en pinsam barndomsbild som gäller! Vissa har kanske lite större skyltar och en del skriver med smeknamn också, säger Max Västhav, avgående ordförande i elevkåren på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Men vad kostar ett plakat? Det billigaste är att göra ett själv och de dyraste är dubbelsidiga, extra stora, i dyrare material eller med andra finesser. GP har jämfört priserna hos några nätbutiker samt ett urval butiker i Göteborgs närområde. Vi har försökt att hitta likvärdiga produkter för jämförelsen, men det finns skillnader mellan olika företag. De använder olika material, och olika maskiner. Kontentan är att priset inte berättar hela historien.

En del fotobutiker, tryckerier eller nätbutiker som specialiserat sig på just studentplakat, erbjuder möjligheten att utforma sin egna design. Det finns också lite billigare gör-det-själv-kit, där man beställer ett plakat och en pinne, men får sätta ihop det själv.

- Men det billigaste är ju att göra plakatet hemma. Ta en bit kartong och hitta en planka. Folk beställer väl snarare för att man inte har tiden att göra det själv, säger Max Västhav.

Men en anledning att beställa ett plakat kan vara att man saknar tillgång till en skrivare som klarar av så stora utskrifter.

Räknar man med frakten så är nätbutikerna något dyrare i snitt. En nackdel med att beställa över nätet kan vara att det är svårare att se hur det kommer se ut med bilder i fullt format.

Adam Goldner Yhlen på Göteborgs Högre Samskola tar studenten till sommaren.

- Bra kvalitet skulle inte skada, en suddig bild är ju inte så kul. Eller om det har en jättestor som syns över alla andra. När min bror tog studenten så tror jag att familjen fixade det själva, säger han.

Plakaten har vanligtvis samma grundstorlek men finns i både större och mindre storlek samt olika design och mallar. GP tittade efter storleken 50x70 centimeter som är det absolut vanligaste formatet, se tabell.

Eller varför inte låta trycka motivet på en flagga och hissa upp den i en flaggstång? Det finns många valmöjligheter att specialutforma plakatet.

Om man vänder sig till en fysisk butik kan det ibland vara lättare att få service med mer specifika önskemål. Det kan skilja sig mellan butikerna vilka format de tar emot.

- Vi är noga i butiken med att visa kunden vilken kvalitet det kan bli. Bilder från äldre analoga kameror har inte alltid så bra skärpa. En del blir förvånade hur oskarpa gamla bilder kan vara. Tiden har flyttat fram kraven på skärpa och ibland tänker inte kunden heller på att en förstoring blir mindre skarp, säger Conny Åkerström, ägare till Götaplatsens Foto.

När dagens studenter var barn hade inte mobilkameror och digitala kameror slagit igenom helt än och många tar med sig fysiska bilder tagna med analoga kameror. Även diabilder och negativ förekommer.

- Förra året var nog första året som folk kom med digitala bilder. Mobilbilder från den tiden när mobilkamerorna var nya blev inte alls bra. Och en del kommer in med ett digitalt fotografi på en pappersbild och det blir inte bra – då åker de hem och hämtar originalet, säger Conny Åkerström.

Vanligaste beställningen hos Götaplatsens Foto är ett standardutformat plakat med lite studentmössor och ballonger som utsmyckning. Speciella önskemål är mindre vanliga.

De flesta butiker i vår undersökning erbjuder möjlighet till expressleverans, men alternativen och priserna skiljer mellan butikerna. Hos vissa så kan man förhandla och till och med få det gjort på ett par timmar, beroende på bland annat hur stor arbetsbörda butiken har. Och prislappen kan bli hög, det kan röra sig om tusenlappen och uppåt. En annan variant är att betala 100 kronor extra för att får leveransen på ett par dagar i stället för en vecka.

Har man riktigt bråttom så bör man ha i åtanke att en butik ofta inte behöver skicka via posten, och på så sätt kan man slippa ytterligare en osäkerhetsfaktor - att leveransen fördröjs hos posten.

Studentplakaten är en av många kostnader som studenten medför. Enligt siffror i en undersökning som Svensk handel genomförde 2013 så kan kostnaderna landa på över 16 000 kronor. Det rör sig om bland annat festkläder, bal och mottagning.