Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så lyckas du med köp av studentlägenhet i Göteborg

Ettor är hårdvaluta i Göteborg och konkurrensen är skyhög. Kring terminsstart ökar trycket ytterligare och många av de små lägenheterna försvinner innan visning. – Vid den här tiden gäller det att vara snabb och välförberedd, säger Åke Åkerman, mäklare på Fastighetsbyrån.

Göteborg har två starka lärosäten som lockar studenter från hela Sverige och resten av världen. Enligt rapporten ”Studenter och studentbostäder i Göteborg” kommer det att finnas kring 38 000 helårsstudenter i Göteborg år 2025, förutsatt den nuvarande utvecklingstakten. Och studenterna behöver tak över huvudet. Den rådande bostadsbristen i Göteborg gör att priserna på ettor har skjutit i höjden. I mitten av augusti fanns det 70 ettor till salu i Göteborgs kommun, enligt Hemnet.

– Konkurrensen är stenhård, kommenterar Åke Åkerman, mäklare på Fastighetsbyrån Göteborgs Innerstadskontor.
 

För en etta på cirka 30 kvadrat i Johanneberg, som ligger på gångavstånd från Chalmers tekniska högskola, ligger snittpriset på runt två miljoner kronor.
– Området, med närheten till både universitetet och centrala staden, gör lägenheterna väldigt attraktiva, säger Åke Åkerman.
Tycker man det är för dyrt kan det vara en bra idé att leta efter större lägenheter i stadens ytterområden.
– Generellt kan det vara bra att leta efter en bostad i områden som man inte tänkt sig från början, det vidgar ens möjligheter och ökar chanserna att hitta ett bra boende, tipsar Åke Åkerman.

En annan viktig sak att ha med sig i bostadsjakten är att man bör höra av sig så fort man ser att en intressant lägenhet dyker upp på Hemnet.

– När konkurrensen är hög försvinner många lägenheter innan en ordinarie visning. Hör av dig till den ansvariga mäklaren så fort du kan och visa att du är genuint intresserad och fråga om det är aktuellt med en förhandsvisning, säger Åke Åkerman.

Enligt honom har amorteringskravet inte påverkat det heta intresset för ettor:

– I maj och början av juni var det många som hörde av sig och var lite osäkra på vad som gällde. Men nu när marknaden har vaknat till liv igen efter sommaren märker vi inga tendenser till att den skulle svalnat.