Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så lamslogs Sverige av snökaoset

Du kan vara säker på att vintern kommer även i år, och första halkan brukat oftast dyka upp utan förvarning.

–​ Det är viktigt att sätta på vinterdäcken i tid och inte vänta till den dagen då snön kommer, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racingförare och ambassadör för Continental Däck.

Det är nog ingen som glömmer förra årets snökaos i november med avåkningar, trafikolyckor och långa köer. Bland annat satt 300 lastbilar fast på E6:an i Bohuslän, och kollektivtrafiken i Stockholm drabbades av stora förseningar.  

– Snökaoset förra året är ett bra exempel på varför man inte ska vänta för länge med att byta till vinterdäck, Mikaela Åhlin-Kottulinsky, racingförare och ambassadör för Continental Däck.

Vilket vinterdäck ska jag ha?

Och det var nog många som önskade att de hade bytt till vinterdäck innan snöstormen överraskade dem förra året. Mikaela Åhlin-Kottulinsky vill därför uppmuntra alla bilister att boka in en tid för däckbyte innan årets snökaos är här. Om du är för sent ute kan det dessutom ta flera veckor innan du får en tid på en däckverkstad.

– Ni kommer att tacka er själva när ni öppnar dörren och möts av de första snöflingorna. Men för ett optimalt grepp på snö eller is behöver däcken vara i gott skick med bra mönsterdjup. Continental Däck och jag rekommenderar 4 millimeter och det gäller både dubbade och dubbfria däck, säger hon.

Däcken är bilens viktigaste säkerhetsutrustning. När de har ett bra grepp mot underlaget ger du bilens egna säkerhetssystem de allra bästa förutsättningarna för att fungera optimalt och du minskar bland annat risken för att få sladd på bilen.

– I minusgrader blir sommardäcken för hårda för att ge det grepp du behöver för att kunna bromsa. Jag såg många bilar sladda omkring i snön förra året, Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Om du drabbas av ett plötsligt snöoväder är det bästa knepet att sänka hastigheten. Det hjälper dig att upptäcka hinder på vägen, och bromsa när det behövs. Glöm inte heller att sikten alltid är viktig när du kör bil. Skrapa rutorna ordentligt och borsta bort all snö innan avfärd så ser du bättre – och gör bilkörningen säkrare.

– Om du av någon anledning skulle bli stående eller råka ut för en olycka kan till exempel varma kläder och dryck vara ovärderliga. En bogserlina och en snöskyffel kan vara bra att ha med i bagaget, avslutar Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Vad är skillnaden mellan olika vinterdäck?