Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så kan Sverige drabbas

Enligt Lars Jonung, professor i ekonomi vid Lunds universitet och medlem i Finanspolitiska rådet, är det omöjligt att säga vad som kommer att hända på Stockholmsbörsen under den kommande veckan.

– Det är en unik situation med skuldkris samtidigt i USA och i Europa. Det är så många faktorer som kan driva börsutvecklingen, säger Jonung.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den ekonomiska tillväxten, företagens vinster och penning- och finanspolitiken blir avgörande för börsutvecklingen på längre sikt.

– Vår börs styrs i stor utsträckning av den internationella utvecklingen. Sverige som en liten och öppen ekonomi är mycket beroende av vår exportindustri. Går det bra för omvärlden, går det bra för vår exportsektor och då går det bra för vår börs.

Sverige drabbades av en kraftig exportnedgången efter krisen 2008–2009. Skulle en ny internationell kris uppstå slår det hårt mot den svenska industrin.

– Men vi har mycket starka statsfinanser jämfört med omvärlden. Vi är bättre rustade ekonomiskt politiskt än de flesta länder, framför allt i jämförelse med euroområdet och USA.

Risken finns att den starka konjunkturen i Sverige kan försvagas och att tillväxten blir lägre, enligt Jonung, som menar att den svenska ekonomiska politiken kommer att påverkas av det osäkra läget.

– Finansministern och regeringen måste ta hänsyn till vad som händer i omvärlden men exakt hur deras reaktion kommer att bli är för tidigt att säga. Regeringen vet inte själv i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.