Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så kan Göteborgs äldre få loss mer pengar

Trots att Rebecka och Kimmo inte varit på Svensk Hypotekspensions nya kontor i Göteborg speciellt länge har de redan samlat på sig mängder av olika tankar och funderingar från äldre. Och ja, många kommer dit.

Många pensionärer har idag lågt belånade bostadsrätter eller villor som ökat i värde i takt med att åren gott. Men eftersom det är svårt för någon som enbart lever på sin pension att få vanliga bolån hos storbankerna, är det svårt att få loss de pengar som sitter i väggarna. 

– Jag pratar dagligen med personer som känner att de inte riktigt kan leva livet fullt ut. Pigga och drivna människor som vill passa på att göra saker medan de ändå har ork och lust till det. Och där kommer vi in i bilden, berättar Kimmo Eskelinen, kundansvarig på Svensk Hypotekspension.

I april slog Svensk Hypotekspension upp dörrarna till sitt nya kontor i Göteborg. Och med utsikt över Korsvägen pratar Kimmo Eskelinen och Rebecka Karstorp varje vecka med mängder av nyfikna pensionärer som är intresserade av möjligheten att få loss pengar genom speciallånet Hypotekspension. Och intresset är verkligen stort.  

– Att kontoret i Göteborg nu finns på plats gör att det blir enklare att vara ännu mer personliga med våra kunder. Många tycker det är fint att kunna komma in och prata medan andra nöjer sig med telefonkontakter. Vänder man sig till oss så handlar det ofta om att man vill ta ut en Hypotekspension på till exempel sin bostadsrätt. Och ett sånt beslut ska man inte fatta bara så där hipp som happ. Därför är det ju bra att man kan komma hit och sätta sig ner med oss och prata, säger Rebecka Karstorp, som precis som Kimmo är kundansvarig.  

I en allt mer digital värld sker fler och fler affärer som rör privatekonomin på det digitala planet. Och där menar Kimmo att deras lite äldre kundgrupp många gånger inte är mogen att sköta allt via nätet eller telefon, utan hellre träffar någon öga mot öga. 

– En rätt så stor del kommer bara hit för att lära sig mer om oss, rena informationsmöten helt enkelt, fyller Kimmo på och fortsätter: 
– Jag får ofta höra att det är skönt att träffa någon i stället för att bara prata på telefon. Det är ju alltid lite känsligt när man pratar om pengar och privatekonomi, såklart. 

”Jag vill åka förstaklass resten av mitt liv”

De vanligaste anledningarna till att någon vänt sig till Svensk Hypotekspension är för att kunna ha möjlighet att renovera, hjälpa sina barn eller barnbarn med pengar eller att bara leva lite extra gott.

– Vi hade en kvinna här för några veckor sedan som sa att hon inte hade några arvingar eller planer på att renovera så när jag frågade vad hon ville använda lånet till fick jag svaret att hon skulle ut och resa nu på äldre dar. "Fantastiskt" svarade jag varpå hon följde upp med "Ja och så har jag ju tänkt att jag vill åka förstaklass resten av mitt liv".

Hur går det till när man kommer hit då?
– Oftast så börjar det med att vi pratar om olika exempel. Skulle du låna en viss summa kommer skulden att utvecklas på det här sättet. Det handlar om vad som kan bli en verklighet för kunden. Sen kan ju saker hända med räntor och liknande, och det förklarar vi alltid. Vi ser transparensen som det absolut viktigaste, förklarar Kimmo. 

– Och sen så räknar vi ut kalkyler baserat på dagens räntenivåer och räknar ut hur det skulle kunna ändras om den förändras, fyller Rebecka i. 
 
– Vi är ju lite unika eftersom vi kan erbjuda lån även till dem med låga inkomster. Vi tittar desto noggrannare på bostadens värde. Det är värdet och kundens ålder som bestämmer den möjliga storleken på lånet, inte vilken inkomst man har. 

Räkna ut din Hypotekspension här.