Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så håller du nyårslöftet

Många lovar att sluta röka, börja träna, bli en bättre människa – löften som är lätta att bryta. Om du är snäll och ärlig mot dig själv så ökar chansen att du håller nyårslöftet.

- Ett sätt som gör att man blir bättre på att hålla sina löften är att berätta dem. Men då finns det en risk att man bedrar sig själv och andra genom att börja ljuga och man kommer in i ett annat dåligt beteende. Då kanske en liten förändring är bättre än en stor, säger Karin Taft, leg. psykolog och psykoterapeut i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ofta är det livsstilsförändringar man lovar när man champagneglaset är höjt och klockan slår tolv. Det märks på gymmen att folk strömmar dit i början på januari. Men sen avtar det.

- Man ska inte bli arg på sig själv om man inte lyckas hålla löftet. Man kan påbörja det gång på gång under året. Sedan på nästa nyårsafton och man tittar tillbaka kan man kanske ändå säga till sig själv att "jag tränade i alla fall 15 gånger under året", säger hon.

Då har det ändå blivit en förändring även om den var mindre än man tänkte sig från början.

Det är olika mellan olika personer, vissa klarar av när det går från svart till vitt. Men många gör det inte och då ska man inte känna sig misslyckad.

- För att lättare kunna hålla ett nyårslöfte gör förändringen stegvis och utvärdera minst varje kvartal. När du lyckats hyfsat med ditt nyårslöfte, glöm inte att belöna dig själv på något trevligt sätt, säger hon.

Folk lovar inte bara livsstilsförändringar utan det kan vara att man ska skaffa fler vänner, prioritera tid för sin partner, sina barn eller att inte vara lika uppslukad av jobbet. Eller så kanske det finns något man vill fortsätta med under nästa år. Kan man sätta målen hur högt som helst?

- Ja det tycker jag, sätter man ett högt mål kanske man lyckas halvvägs. Det blir ändå en förändring på sikt och det kanske tar tre år innan man kommit dit man ville från början, säger Karin Taft.

Det är alltså inte onödigt att låta ett löfte sippra ut i nyårsnatten under fyrverkerisprakande himlar.

- Det är som en summering av det gamla och man har hittat något man inte är riktigt nöjd med som man vill förändra. Det blir som ett bokslut, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.