Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här lätt skimmar tjuven dina kort med blipp

Dagens bank- och kreditkort kommer oftast med blipp. Det gör att du enkelt kan handla för mindre belopp utan att använda din kortkod. Samtidigt som det har gjort det smidigt för oss konsumenter har det också gjort det mycket enklare för tjuven att komma över dina kortuppgifter.

Men genom att använda ett skyddskort mot skimning kan tjuven enkelt stoppas.

Vi handlar mer och mer med våra bank- och kreditkort, både ute på stan och över nätet. Dagens kort har fått allt mer avancerad teknik och gjort köpet enklare. Nu kan vi genom blipptekniken handla upp till 400 kr bara genom att nudda kortet mot symbolen på butikens kortavläsare. 

– Tyvärr har kortutvecklingen inte riktigt gått att kombinera med säkerheten. Vad många inte känner till är att den nya blipptekniken har gjort det väldigt mycket enklare för tjuven att få tag på våra kortuppgifter, säger Martin Nord, delägare av Scanblocker

Kortbedrägerier ökar

Under det första halvåret 2019 var antalet anmälda bedrägeribrott i Sverige 757 000, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Bara under förra året utsattes över 100 000 svenskar för kortbedrägerier som nu seglat upp som den vanligaste orsaken för bedrägeribrott. På grund av den nya blipptekniken behöver du inte längre lämna ifrån dig ditt kort för att någon ska kunna stjäla dina kortuppgifter. Nej, det räcker med en mobiltelefon och en app för att tjuven ska komma över dina kortuppgifter. 

– Tjuven behöver bara hålla sin mobil i närheten av dig under några sekunder för att få information som kortnummer, utgångsdatum och vem som är leverantör av kortet. Trådlös skimning sker oftast i riskmiljöer som exempelvis när man står i kön i mataffären, vid restaurangbesök eller när man åker kollektivtrafik, berättar Martin Nord.

Svårt att upptäcka

Genom trådlös skimning kommer tjuvarna över ditt kontonummer, kortets utgångsdatum och kortleverantör, det vill säga all information på kortet förutom CVV-koden. Kortinformationen används sedan för att antingen handla för mindre belopp i butik eller över nätet. Även om kortets CVV-kod inte förs över är det många utländska e-handelskedjor som fortfarande inte kräver det vid kortbetalning. 

– Ofta handlar det om småbelopp och det gör att det kan ta längre tid att upptäcka, menar Martin Nord. 

Smart kort stoppar

Nu finns det ett smart sätt att stoppa trådlös avläsning och slippa allt trassel och obehag det medför. Genom att använda sig av ett skyddskort mot skimning, som du lägger bland dina bank- och kreditkort, blockeras den trådlösa signalen vilket förhindrar tjuvarna att komma åt dina kortuppgifter. Med Scanblockers skyddskort mot skimning får du ett avancerat kort som blockerar den trådlösa överföringen, i form av ett vanligt bankkort.