Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så gör du för att köpa en helt ny bostad

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig en hel del från att buda och köpa en befintlig bostad. Du slipper budgivningen och kan ofta välja både material och inredning i den nya bostaden. Här ger Fastighetsbyrån Daniel Magnusson sina bästa tips till dig som funderar på att slå till på något nytt.

– Första steget är att man ska vara tidig med att anmäla sitt intresse. Tänk på att en del byggherrar vill sälja i ett tidigt skede för att finansiera byggandet, hör därför av dig direkt när du ser något intressant, var på tårna, säger Daniel Magnusson, som är mäklare på Fastighetsbyrån Kungsbacka.

En annan viktig faktor är området.
– Här kan det vara bra att ställa sig själv några frågor, ligger området rätt? Ser det ut som jag föreställt mig och är kommunikationerna dit rätt? Försök visualisera hur det kommer se ut när det är färdigbyggt. Ett annat tips är att besöka andra områden som byggherren färdigställt, då kan du få en känsla för hur det kommer bli.

Även priset spelar en viktig roll.
– Absolut, håll koll på priserna i området, vad är rimligt att betala för en bostad i det aktuella området? Jämför både nyproducerade och äldre hus, om det finns. För att göra en bra investering är det viktigt att få fram ett bra kvadratmeterpris.

Daniel Magnusson lyfter även fram hur viktigt det är att sätta sig in i den ekonomiska planen och tipsar:
– Ta reda på hur stora lån föreningen har och vad det kommer innebära för din bostad. Som exempel, om föreningen har lån på 100 000 000 kronor och mitt andelstal är en procent så är min del 1000 000 kronor av föreningens lån. Den siffran bör jämföras med andra föreningar för att se att det är en rimlig siffra.

Han råder alla som är intresserade av att köpa nyproducerat att i god tid förbereda säljprocessen av sin nuvarande bostad.

– Prata med en mäklare och få en prisbild för din bostad, då kan du göra din egen kalkyl utifrån rätt ingångssiffror. Se också till att få klart lånelöftet.

När det är dags för säljsläpp är det viktigt att vara på hugget, enligt Daniel Magnusson.
– Ibland kan det handla om att vara på plats fysiskt eller ringa för att ställa sig i kö, ofta lottas turordningen. När det krävs en prestation – var där och kämpa.