Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så fixar du höstens trendiga inredning

Det drar ihop sig mot en ny höst då vädret oftast lämpar sig för att kura inomhus. Men vad gäller egentligen i inredningsvärlden och vad ska mat satsa på för att hänga med i trenderna? Fastighetsbyråns homestylingexpert Jesper Laursen ger sina bästa tips.

– Inredningsåret 2016 är det mest spännande på länge. Den lite ängsliga tiden när vi sneglat på varandra istället för att lyssna på oss själva känns passé. Istället fylls allt fler svenska hem av färg och fynd från förr, personliga tillhörigheter och stilleben som berättar en historia, Jesper Laursen, inredare och skaparen av inredningsbloggen Scandinavian Homes

Efter att ha kört all in på vita väggar börjar svenskarna våga mer när det gäller färg. Vilket är helt rätt i höst, menar Jesper Laursen:

– Hösten är de murriga färgernas tid och rostiga toner och sammet syns allt mer. Trenden går fortsatt mot mer färg och mer vågade färgkombinationer. 

Ett annat tips i väggdjungeln är att våga experimentera en aning med olika material och effekter, exempelvis genom att måla en vägg som har färgton och yta som en skrovlig betongvägg. Överlag är väggarna i fokus i höst när både paneler och inbyggda lösningar återkommer. Nu används väggarna helt enkelt till mer än att hänga tavlor på.

Vad ska man satsa på mer när det gäller inredning?

– Varma toner och material. Jag tycker det finns ett värde i att ha ett levande hem med en stabil och stilren bas kompletterat av mer utbytbara delar som kan anpassas efter humör och årstid, säger Jesper Laursen, som även syns i Fastighetsbyråns serie Hemstylisterna. 

Vilka växter är gäller?

– Gröna växter lyfter alla rum och skapar en hemtrevlig och levande känsla. Monstera är en personlig favorit som gärna får vara modell större och ta rejält med plats. Elefantöra och Aralia är fortsatt populära och kaktusen ska heller inte underskattas. 

Och vilka former är heta i höst?

– Det senaste året har trenderna gått mot allt mer personliga hem med karaktär och unika föremål. Storytelling är viktigt och det ska gärna vara handgjort och producerat i mindre skala, säger Jesper Laursen.
 

Det märks extra tydligt när det gäller trämöbler av olika slag. Miljö och långsiktighet prioriteras allt oftare. Att konsumera rätt och veta vad man köper blir allt mer självklart.